Ingredienser:

4 portioner

  • 1 liten rotselleri
  • 50 g kallt smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ dl olja
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 ½ msk färska örter, t.ex. timjan eller körvel
  • salt och peppar

Ugnsrostad rotselleri

RECEPT

Att ugnsrosta hela rot- och grönsaker och servera dem till maten är ett fantastiskt sätt att kapsla in och utvinna maximal smak med minimalt jobb. God mat på rena råvaror inspirerad av stenålderskosten.

Ingredienser:

4 portioner

  • 1 liten rotselleri
  • 50 g kallt smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ dl olja
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 ½ msk färska örter, t.ex. timjan eller körvel
  • salt och peppar
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skrubba sellerin väl. Gnid in den med smör och salta och peppra runt om.
  • Lägg sellerin i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen i 50–60 minuter tills den är mjuk och har fått en fint rostad yta.
  • Rör ihop vinäger och senap i en skål. Blanda ner oljan under konstant omrörning och tillsätt sedan hackad kapris och örter. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär rotsellerin i skivor och servera med ört- och kaprisvinägretten.

Ur "Jonas Paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror"

    Författare: Jonas Lundgren

    Foto: Simon Bajada

    Förlag: Fitnessförlaget

    Allt fler matböcker tar sin utgångspunkt i ”paleo”. Paleolitikum är namnet på den äldre stenåldern som inleddes för lite drygt två miljoner år sedan; då våra förfäder levde av det man kunde jaga, fiska och samla ihop i naturen – innan vi började raffinera vår mat till oigenkännlighet. 
    Jonas Lundgren är kocken som tävlat i världsmästerskapen Bocuse Do’r och som vill uppmuntra oss att laga mer paleokost, eller som han säger i boken: ”Jag vill dela med mig och göra det lätt för dig som läser denna bok att laga och äta riktigt god mat som är lagad från grunden.”