4 portioner
- 1 liten rotselleri
- 50 g kallt smör
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- ½ dl olja
- 1 msk hackad kapris
- 1 ½ msk färska örter, t.ex. timjan eller körvel
- salt och peppar
Ugnsrostad rotselleri
RECEPT
Att ugnsrosta hela rot- och grönsaker och servera dem till maten är ett fantastiskt sätt att kapsla in och utvinna maximal smak med minimalt jobb. God mat på rena råvaror inspirerad av stenålderskosten.
4 portioner
- 1 liten rotselleri
- 50 g kallt smör
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- ½ dl olja
- 1 msk hackad kapris
- 1 ½ msk färska örter, t.ex. timjan eller körvel
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skrubba sellerin väl. Gnid in den med smör och salta och peppra runt om.
- Lägg sellerin i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen i 50–60 minuter tills den är mjuk och har fått en fint rostad yta.
- Rör ihop vinäger och senap i en skål. Blanda ner oljan under konstant omrörning och tillsätt sedan hackad kapris och örter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär rotsellerin i skivor och servera med ört- och kaprisvinägretten.
Ur "Jonas Paleokök - hälsosamma recept av rena råvaror"
Författare: Jonas Lundgren
Foto: Simon Bajada
Förlag: Fitnessförlaget
Allt fler matböcker tar sin utgångspunkt i ”paleo”. Paleolitikum är namnet på den äldre stenåldern som inleddes för lite drygt två miljoner år sedan; då våra förfäder levde av det man kunde jaga, fiska och samla ihop i naturen – innan vi började raffinera vår mat till oigenkännlighet.
Jonas Lundgren är kocken som tävlat i världsmästerskapen Bocuse Do’r och som vill uppmuntra oss att laga mer paleokost, eller som han säger i boken: ”Jag vill dela med mig och göra det lätt för dig som läser denna bok att laga och äta riktigt god mat som är lagad från grunden.”