Wokad biff med sparris och sesamfrön redo för servering
Ingredienser:

2 portioner

  • 200 g tunt skivad oxfilé
  • 1 msk mirin (eller sherry)
  • 2 msk soja
  • 2 cm riven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och fint tärnad (eller 1 tsk chiliflingor)
  • 1⁄2 burk svarta bönor (200 g)
  • 1 msk kokos- eller rapsolja
  • 150 g sparris, skuren i 3 cm långa stavar (dela även tjocka stjälkar på längden)
  • 100 g sockerärter eller salladsärter, skurna i tunna stavar (kan uteslutas)
  • 1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
  • svartpeppar
  • 2 tsk sesamfrön
  • en näve korianderblad, rivna i bitar

Wokad biff med sparris och sesamfrön

RECEPT

Ett en rätt med spännande smak baserad på medelhavskost som ska främja viktminskning och förbättrade blodsockervärden.

Ingredienser:

2 portioner

  • 200 g tunt skivad oxfilé
  • 1 msk mirin (eller sherry)
  • 2 msk soja
  • 2 cm riven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och fint tärnad (eller 1 tsk chiliflingor)
  • 1⁄2 burk svarta bönor (200 g)
  • 1 msk kokos- eller rapsolja
  • 150 g sparris, skuren i 3 cm långa stavar (dela även tjocka stjälkar på längden)
  • 100 g sockerärter eller salladsärter, skurna i tunna stavar (kan uteslutas)
  • 1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
  • svartpeppar
  • 2 tsk sesamfrön
  • en näve korianderblad, rivna i bitar
Gör så här:
  1. Blanda mirin, 1⁄2 msk soja, ingefära, vitlök och chili i en skål och marinera köttet i 30 minuter.
  2. Marinera de svarta bönorna i en separat skål med 1⁄2 msk soja.
  3. Ställ en wokpanna på hög värme, tillsätt oljan och sedan köttet med marinad. Woka i ungefär 2 minuter eller tills köttet har brynts runtom.
  4. Tillsätt sparris, eventuella sockerärter, svarta bönor och sesamolja och sänk värmen.
  5. Rör ner 2 msk hett vatten och resterande soja, och woka försiktigt i ytterligare 1–2 minuter, tills grönsakerna precis blivit mjuka.
  6. Krydda med nymald svartpeppar och strö över sesamfrön och korianderblad.
  7. Servera med blomkålsris.

Ur "Blodsockerkoll på 8 veckor: kokboken – 175 recept för snabba resultat på diabetes och övervikt"

Författare: Clare Bailey och Sarah Schenker.

Förlag: Bonnier Fakta.

Vi har sparris i woken främst för att den är så läcker och kompletterar övriga smaker. Sparris innehåller dock även gott om inulin, som fungerar som prebiotika och stärker de nyttiga bakterierna i tarmen, och därmed hjälper till att hålla vikten och blodsockernivån nere.