Anders Johansson och Håkan Widen på kurs för pappor till barn med diabetes

Anders och Håkan helnöjda med föräldrakursen

NYHET
Tidningen

I höst startar vår populära kurs igen för föräldrar som har barn eller ungdomar med diabetes. Anders och Håkan gick den förra våren och tycker att det har hjälpt otroligt mycket.

- Det finns inget skäl till att inte gå den här kursen om man tycker det är jobbigt och stressande att tampas med sin oro över sitt barns diabetes, säger Anders Johansson.

När Anders och hans fru Ulrika såg kursen för föräldrar som har tonåringar med diabetes i Leva med diabetes, tvekade de inte en sekund.  Deras sextonårige son fick diabetes för fyra år sedan och nu i tonåren är det inte lätt – inte för någon av dem.
- Vi ville försöka få bort vår inre oro, lära oss förstå och inte överdramatisera vår oro och kontroll. Och så ville vi träffa andra med samma verklighet.

Håkan Widén som har en 17-årig dotter med diabetes gick samma kurs och tycker att det var jättebra att få träffa andra och dela erfarenheter.
-  Alla vet vad man pratar om och man behöver inte förklara termer eller känslor för dem i gruppen. Nu efter kursen har vi kontakt via en chat-app där vi fortsätter att prata med varandra.

Att ständigt ha kontroll över sitt barn, känna oro över att barnet ska ta skada av sin diabetes och att aldrig få sova ordentligt är slitsamt.
- På kursen pratade vi mycket om hur viktigt det är att få försvinna en stund, att fokusera på sig själv för att orka med vardagen. Det var bra grejer man fick med sig, säger Anders.
- Får man bara ett par minuter för sig själv där man kan slappna av så gör det nytta, det har jag märkt.

På fem år har tekniken gått snabbt framåt, tycker Håkan som till en början kollade dotterns blodsocker med stick i fingret.
- Det är inte bara sensorer och pumpar utan också Snapchat som kan visa var min dotter är. Det handlar inte om att se vad hon gör och är hela tiden. Det handlar om att ifall något händer vill jag veta var jag ska börja leta. Vi har kommit överens om att hon inte ska stänga av den funktionen

Håkan och Anders rekommenderar kursen till andra.
-Har man funderingar och tycker det är jobbigt att ha en tonåring med diabetes ska man gå den. Man märker att alla föräldrar verkligen behöver prata om detta. Det är så skönt.

Nästa kurs startar den 14 oktober!

Text o foto: Maria Sjöström