vistafeet platta för fötterna

Fotplattan som kan rädda fötterna från sår

NYHET
Tidningen

Den här fotplattan kan rädda fötterna från sår och amputation. Än så länge finns den endast som demoprodukt.

I vår drar en försöksverksamhet i gång – och, om allt går enligt plan, börjar den tillverkas senare i år.

Vistafeet ser ut som en våg. Men i stället för att väga vikten, mäter den temperaturskillnader i fötterna, vilka i sin tur indikerar om det förekommer inflammation i fötterna. I praktiken innebär det att fotplattan kan larma om det är ett fotsår på gång, fem veckor innan det dyker upp.

Att fotplattan faktiskt kan förutsäga fotsår är visat i forskningsstudier så långt tillbaka som på 70-talet.
– Fotplattan ger en möjlighet att själv förebygga att sår uppkommer och att söka professionell vård tidigt, säger Kajsa Olsson Persson, som utvecklar produkten Vistafeet.

Fotsår är en av de vanligaste komplikationerna för personer med diabetes. Man brukar säga att sju till nio procent av alla de som har diabetes drabbas av fotsår varje år. På grund av nedsatt cirkulation kan det vara svårt att få såren att läka. I svåra fall leder det till amputation.

Som de allra flesta personer med diabetes är medvetna om gäller det att vårda och hålla koll på sina fötter så gott det går på egen hand. Fotplattan Vistafeet kan hjälpa till att samla information om vad som händer i fötterna.
– Vistafeet ska vara ett hjälpmedel och ett verktyg för egenvården, säger Kajsa Olsson Persson. Hur är statusen på fötterna just nu? Hur påverkades de av att gå i finskor? Hur mår de efter mitt maratonlopp?

Vistafeet kopplas till en app på smarttelefonen. På samma sätt som diabetiker pratar med vården om sina blodsockervärden, hoppas Kajsa Olsson Persson att man ska kunna prata om sina fötter, och ha ordentligt med data som underlag.

Idag finns fotplattan som ”labbvariant”, som Kajsa Olsson Persson säger. Till våren är det tänkt att företaget ska göra en försöksverksamhet där personer med diabetes får prova fotplattan.
– Det är ett sätt för oss att få koll på hur personer med diabetes upplever och använder produkten.

Vistafeet har fått ekonomiskt stöd från Storstockholms Diabetesförenings forsknings- och utvecklingsmedel.
– Vi är glada att kunna stödja utvecklingen av ett verktyg som kan minska risken för komplikationer och ser fram mot att våra medlemmar är delaktiga i testning och utveckling, säger Veronika Lindberg, kanslichef på SSDF.

Går allt som det ska, och företaget får in tillräckligt med kapital, ska fotplattan serieproduceras.
– Vår förhoppning är att komma ut på marknaden i år, säger Kajsa Olsson Persson.

Text o foto: Bruno Lundgren