Porträtt Anders Ekholm ordförande i SSDF

Nödig marknad för katt-toaletter

NYHET
Ledare

Marknadsekonomin är ändå fantastisk. Men det finns även tillkortakommanden. Jag har en robottoa, det vill säga en kattlåda som rengör sig själv. Bara det faktum att marknadsekonomin inser att detta är en helt nödvändig och självklar produkt och utvecklar den, till nytta för mig och andra kattägare som drar sig för skitjobb.

En nackdel med marknadsekonomin som redan Adam Smith skrev om i sitt verk, Nationernas välstånd, publicerad i slutet av 1700-talet, är att så fort marknadsaktörerna har en chans bildar de karteller och delar upp marknaden mellan sig. Bäst är förstås att ha ett monopol, eftersom man då helt kan bestämma priset själv. Det är bland annat därför man vill att naturliga monopol som till exempel vatten- och avloppsledningsnät eller elnät ska vara gemensamt ägda.

Till kattoan följde ett antal rengöringsmedelsbehållare och när de tog slut efter något år tänkte jag att jag bara skär upp en behållare och tömmer i något lämpligt rengöringsmedel, för originalbehållarna är väldigt dyra. Men toan vägrade starta. Den sa att behållaren var tom. Skumt, den verkar alltså inte känna av nivån av tvättmedel utan det är något annat. En snabb googling och jag inser att jag är inlurad i en monopolfälla.

Behållarna har en unik ID-kod, så de kan enbart användas endast en gång, och då med ett i förväg angivet antal tvättar. Och om man inte köper deras nya behållare så vägrar helt enkelt robottoan att starta!

Detta måste man kunna hacka tänkte jag och googlade vidare. Givetvis hade någon redan tänkt tanken och man kan beställa en liten dator som man kopplar in i stället för ID-läsaren och på så sätt lura systemet.

Marknadsekonomin löste även detta behov, att inte utsättas för monopolfällor. Men om ni köper robottoan idag så har de gjort sitt motdrag. ID-läsaren sitter nu på det stora elektronikkortet, så man behöver byta hela för att undvika monopolet.

Uppfinnaren av lur-datorn har gett upp. Hoppas marknadsekonomin frambringar en ny robottoa när denna blir utsliten så att det blir lite konkurrens på denna skitmarknad.

Leva med diabetes

Det är tydligt att jag har någon del av björn-DNA i min kropp. Jag lägger på mig vikt på hösten, och går sedan ner på våren. Precis som björnar som äter upp sig inför vinteride. Även kyrkan omfamnar denna idé och innan påsk är det fasta. Enär jag tror att den kyrkliga fastan snarare är ett sätt att ge tröst åt en hungrande befolkning som hade tomt i visthusboden efter vintern. Man svalt inte för att man var fattig utan av solidaritet med Jesus. Kanske känner man sig mindre hungrig då, eller kanske mindre upprorisk mot de som har fulla skafferier, om jag ska vara lite mer konspiratorisk.