en tjej sitter med datorn i knät

Psykologer med kunskap om diabetes

NYHET

Personer med diabetes och deras anhöriga drabbas ibland av psykisk ohälsa på grund av en utmanande vardag. Storstockholms Diabetesförening ordnade därför en diabeteskurs för intresserade psykologer på Mindler.se Här fick de mer kunskap och förståelse för att kunna ge bättre stöd till den som behöver.

Forskning visar att så många som var tredje person med typ 1-diabetes drabbas av så kallad Diabetes burn out. Och det är inte svårt att förstå när sjukdomen aldrig tar paus och behöver hanteras dygnet runt, år efter år. Lägg då till oro över följdsjukdomar, konstant sömnbrist för föräldrar som har barn med diabetes och ständig kontroll av blodsockret för att undvika de oerhört obehagliga insulinkänningarna– då är det lätt att förstå att utmattning och frustration gör att man inte orkar ta hand om sig.

Under kursen fick psykologerna grunderna i diabetes typ 1 och 2 där även begreppet Lada förklarades. Läkarna Bengt-Olov Tengmark och Sergiu Catrina stod för det medicinska passet. Därefter fick psykologerna ett unikt tillfälle till att lyssna på personliga berättelser från Fanny Sellberg som har typ 1-diabetes, Petra Andersson som har ett litet barn med diabetes och Anna Söderlind som lever med typ 2-diabetes. De berättade om de utmaningar och beslut de står inför varje dag och många gånger - varje natt.

- Det är svårt att få balans och att oroa sig lagom. För att få energi till att ta hand om sig skulle man behöva jobba 80 procent, så mycket tid tar det att ta hand om sin diabetes, sade Fanny Sellberg som har typ 1 och som själv tidigare har fått bra hjälp av KBT-behandling.

Diabetesmamman, som Petra Andersson själv titulerar sig, önskar att hon fått ett bättre psykiskt stöd av någon som kunde mer om diabetes och inte heller bara när allt var nytt och hon själv befann sig i chockfasen.
- Det som hjälper mig är människor som inte förminskar problemen som finns när man har ett litet barn med diabetes. Vi har inte sovit en hel natt på tre år, men det tror inte folk på när man är på benen och engagerad i sitt jobb. För det kan väl inte vara möjligt? Man behöver bli tagen på allvar och inte få höra att: det är klart att ni måste få sova! Häromnatten fick jag 38 larm på min telefon om min dotters blodsockervärden.

Arbetet med sin diabetes eller med sitt barns diabetes syns inte utåt, därför är det lätt för omgivningen att döma, missförstå och ifrågasätta. Det kan även Anna Söderlind med typ 2-diabetes vittna om som upplever att folk blir provocerade och har mycket åsikter.
- Man måste få vara människa och inte slå på sig själv för att man valt att tacka ja till desserten. Men då är omgivningen snabb med att kommentera: ”det där får väl inte du äta?” Eller som när man tackar nej: ”Äh, lite kan du ta, det kan väl inte spela någon roll?”

Åsa Nordström är en av de tio psykologerna som gick kursen för att hon ville lära sig mer om hur livsvillkoren förändras när man själv eller ens barn får diabetes. 
Kommer den här kursen kunna hjälpa dig i mötet med dina eventuella diabetespatienter?
Ja, kursen har breddat och fördjupat min förståelse av vad det innebär att leva med diabetes. Jag är ingen expert på diabetes efter kursen, men det är inte heller det som är mitt bidrag som psykolog i mötet med en person som lever med diabetes. Patienten kommer till mig med sin erfarenhet och sina behov och jag kan bidra med min psykologkompetens, min nyfikenhet och förståelse för att diabetes är, på olika sätt, utmanande att leva med. 

Psykologerna som gått kursen är Tina Bergmark, Åsa Nordström, Sara Gunnarsson, Anna Lindgren, Terese Walker Duvhammar, Anna Christensen, Alexander Stamou och Tomas Unger.

mindler.se kan du boka tid med någon av dem. Där kan du också beställa Lilla boken om psykisk ohälsa, helt gratis för alla medlemmar i Storstockholms Diabetesförening.