Sommartips vid diabetes

NYHET
Tidningen

Vi är många som länge har längtat efter sommarvärmen. Som diabetiker finns det vissa saker som man måste vara lite extra uppmärksamma på när sommarmånaderna gör sitt intåg. Det kan handla om att hålla insulinet kallt eller att ta med sina förändrade rutiner i beräkningen när man doserar insulin. Att ha diabetes ska inte vara något som hindrar en från att njuta av sommaren. Här nedan följer några viktiga knep att tänka på!

Ökad insulinkänslighet på sommaren

Insulin tas upp snabbare när det är varmt. Sommartid kan barn och ungdomar i vissa fall behöva minska sina insulindoser för att de rör sig mer.

Insulinpump, sol och bad

En insulinpump hindrar inte ett svalkande dopp! Du kan koppla bort pumpen upp till en timme utan att ta insulin. Skydda pump och slang från både sol och tjuvar (det händer tyvärr att pumpar blir stulna). Mät blodsockret innan du kopplar loss pumpen och när du kopplar på den igen. Om du är utan pumpen i över en timme måste du ta insulin på något annat sätt, till exempel i form av injektioner av snabbverkande insulin. Eller så ansluter du pumpen igen och tar bolusdoser.

Skydda ditt insulin

Skydda ditt insulin från sol och höga temperaturer i sommar. Insulin tål inte solljus, och det klarar sig i max 25–30 graders värme. Förvara det i en termos som du först kylt ned med is som du sedan häller ut – eller i ett anpassat kylfodral från t.ex. romalore.com. Lämna inte insulinet i bilen/bussen där det lätt kan bli över 50 grader varmt. Insulin tål heller inte lägre temperaturer än 2 grader. Ta därför med allt insulin i handbagaget när du flyger, eftersom det kan bli frysgrader i lastrummet.

Glass för alla

Glass är godast på sommaren. Men för en del kan den få blodsockret att sticka iväg. Deppa inte, det finns alternativ för alla! Sockerfri, vegansk, äggfri, laktosfri, glutenfri eller bara helt vanlig glass – det har glassbaren Morelli på Hantverkargatan 78. Andra sockerfria glassar görs av Nicks, Alvestaglass och Frill. Har du tips på fler goda glassar utan socker, dela gärna med dig på vår facebook-sida.

Intyg om insulinbehandling

Ska du utanför Sveriges gränser kan du behöva ett reseintyg som på flera språk förklarar att du har insulinbehandlad diabetes och därför har med dig sprutor, insulinpennor och kanyler. Beställ intyget från Storstockholms Diabetesförening och be din läkare skriva under. Du kan ringa SSDF på: 08-654 00 40.

Diabetes och matförgiftning

Har du oturen att råka ut för turistmage eller en matförgiftning finns det några saker som är bra att känna till:

• För alla som har insulinbehandling gäller det att ta sitt insulin som vanligt. Blir blodsockret för lågt minskar man på måltidsinsulinet men tar i alla fall sitt basinsulin. Testa blodsockret regelbundet under sjukdomstiden. Blir det högt eller man har svårt att få i sig mat ska man också kontrollera ketoner.

• För alla som har typ 2-diabetes och behandlas med Metformin, se upp för uttorkning. Uttorkning ger sämre njurfunktion, vilket ökar risken för mjölksyraförgiftning (laktatacidos). Det kräver omedelbar läkarvård.

Tar man Metformin och inte har kunnat äta fast eller flytande föda under mer än ett dygn, bör man kontakta sin doktor, vårdcentral eller uppsöka en akutmottagning, enligt Läkemedelsverkets rekommendationer. Symptom på förgiftning är till viss del samma som för magsjukan: magont, kräkningar, muskelsmärtor, slöhet och andningssvårigheter.

Alkohol

Under sommar- och semestertider dricker många mer alkohol än vanligt.  Har man insulinbehandlad diabetes finns det en hel del att tänka på. Insulinkänningar och insulinkoma vid alkoholintag kan få mycket allvarliga konsekvenser. Äter man innan eller i samband med att man dricker alkohol har man mindre att oroa sig för. Bäst är att äta något som ger långsam blodsockerstegring. Det är också viktigt att mäta blodsockret och äta något innan man går och lägger sig. Har man pump kan man eventuellt ställa ned den lite grann. Ställ väckarklockan och gå upp och kolla blodsockret i tid på morgonen, ät frukost och lägg dig igen om du vill sova längre. Känner du dig knepig, kolla blodsocker och ketoner, så du blir på det klara om du har insulinkänning eller annat dagen efter-syndrom.

Ta på dig skorna

Har du neuropati eller nedsatt blodcirkulation är det säkrast att undvika att gå barfota utomhus. Använd helst strumpor och skor som skyddar hela foten. Undersök fötterna varje dag och titta efter skrubbsår, blåmärken eller sår. Använd en spegel om du behöver för att kunna se under fötterna. Har olyckan varit framme, duscha såret ordentligt, tvätta med tvål och sätt på ett förband. Undvik belastning och tryck på såret. Skulle såret försämras med rodnad, värmeökning eller vätska, sök hjälp i tid. 

Ha en härlig sommar!

Storstockholms Diabetesförening håller sommarstängt från 22 juli till och med 9 augusti. Vi önskar alla medlemmar i SSDF och DiOS en riktigt skön sommar!