Linnea Deb håller om David Borges Almstrand

Vi hjälper varandra

NYHET
Tidningen

Låtskrivaren Linnea Deb ligger bakom låtar som bland annat vunnit Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Som typ 1-diabetiker vet hon mycket väl hur blodsockret påverkas i stressiga situationer. Men som tur är har nya pojkvännen minst lika bra koll.

Text: Luca Pirro Foto: Petrus Iggström

Linnea Deb har suttit i greenroom på Melodifestivalen många gånger och vinkat till kamerorna. Men några av vinkningarna har hon inget minne av. Det är de gånger hennes typ 1-diabetes, i kombination med den pressade situationen, kört ned hennes blodsocker i golvet så pass lågt att hon suttit och vinkat som på autopilot.

Linnea Deb är långt från nykomling i låtskrivarbranschen. Hon har bland annat varit med och skrivit låtar såsom den Melodifestivalvinnande låten ”You” som framfördes av Robin Stjernberg, och Måns Zelmerlöws låt ”Heroes” som gick och vann hela Eurovision.

Men innan musikkarriären kom diabetesen. När hon var i 11-årsåldern började hon rasa i vikt och var ständigt trött och törstig.

– Jag gick ner så mycket i vikt att min mamma trodde jag hade fått anorexia och försökte tvinga mig att äta. Jag gick ned 14 kilo på två veckor tror jag. Men att tugga och äta när man inte hade saliv var inte så lätt. Jag var så törstig och min mamma gav mig ju cola med socker i och jag drack och drack… men det blev bara svårare och svårare att svälja, minns Linnea.

Det hela slutade med att Linnea lades in en hel månad på sjukhus efter att hon till slut blivit diagnostiserad med typ 1-diabetes. Där låg hon själv den största delen av tiden.

– Det var en jättechock och såklart väldigt tufft som 11-åring. Min mamma kom och hälsade på någon timme då och då, men jag fick sköta mig själv ganska mycket.

Kanske härdades hon av den tuffa diabetesdebuten. Till skillnad från många andra som får diabetes som barn skämdes hon aldrig över sin sjukdom.

– Jag var helt tvärtom. Det var närapå att jag skulle ställa mig upp och visa folk om jag tog en spruta, för att provocera lite. Jag har nästan velat att folk ska säga ”åh, vad äckligt” eller något… Men jag har inte varit med om det, kanske för att jag varit så öppen med min sjukdom.

Och möjligtvis hade Linneas öppenhet kring sjukdomen ett finger med i spelet i att föra samman henne och nuvarande pojkvännen David.

David driver nämligen Youtube-kanalen ”SketchMakers” med några vänner, där de gör videor med humoristisk prägel. En videoserie David har kört heter ”Tinder med David” där han filmas när han chattar med tjejer på dejting-appen Tinder, och ger exempel på vad man kan skriva (och inte skriva) för att få till en dejt.

I vanliga fall brukade David skriva till folk i 20-årsåldern, men den här gången skulle han göra ett specialavsnitt där han skrev till kvinnor runt 40 år. Han fejkade en profil där han redigerade en bild på sig själv så att han såg äldre ut och skrev att han var HR-chef – fast han bara var 21 år gammal, bodde hemma och pluggade på universitetet. En av kvinnorna han fick kontakt med var Linnea Deb.

– Tanken var att jag skulle göra en video av det, men så klickade vi väldigt bra, berättar David. Jag visste att hon var låtskrivare, så jag googlade lite snabbt för att ta reda på lite vem hon var. Då såg jag en artikel från Aftonbladet där hon berättade om sin diabetes. Så jag tänkte att det var en bra ”ice breaker”.

Och en bra ice breaker blev det. David, som även han har typ 1-diabetes, smög in på ämnet och låtsades som av en slump ta upp att han hade lite lågt blodsocker efter en cykeltur.

– Det funkade bra. Jag gick ju på det, skrattar Linnea. När vi träffades sen tänkte jag att han såg väldigt ung ut. Då sa han att han var 28. Och jag var 41. Men senare kom det fram att han var 21… det var lite annorlunda.

Idag har David och Linnea varit tillsammans i 1,5 år, och de har bytt ut skämtsamma lögner mot en ärligare vardag.

– Jag trodde det skulle bli lite jobbigt att David har diabetes. Att vi skulle sitta och tycka synd om varandra typ. Men det har bara varit till fördel. Vi båda har blivit bättre, säger Linnea.

– Jag har blivit lite mer ”laid back”, och Linnea har väl skärpt till sig lite, säger David. Jag tror vi har lärt oss av varandra.

David var bara lite över ett år gammal när han fick diagnosen typ 1-diabetes.

– Det är det enda som existerat för mig. Jag vet inget annat, det är min enda verklighet. Jag har sett sjukdomen som en självklarhet och har anpassat mig efter det. Linnea tror att deras olika omständigheter kring hur de fick diabetes har påverkat hur de hanterat sjukdomen genom livet.

– David var ju så pass liten. Jag tror att man som förälder till ett så litet barn med diabetes måste bli nitisk på ett annat sätt. Jag var en ganska rebellisk tonåring och lyssnade kanske inte så mycket på min mamma, så det blev att jag hanterade diabetesen mer på egen hand.

Vi har haft lite olika resor. Det har nog gjort att det för David har varit mer självklart att kolla blodsockret hela tiden och så.

Något de har gemensamt är dock att de kan bli väldigt fokuserade på det de håller på med och ibland ignorera hur stressen påverkar blodsockernivåerna.

– Jag är en sådan person som kan bli så inne i något att omgivningen, och till och med min kropp och dess signaler, filtreras bort och försvinner i hjärnan. Det når ibland punkten att jag till slut börjar sluddra och säger osammanhängande saker, säger David.

Linnea känner igen sig i Davids beskrivning.

– Det är ungefär som när jag skriver musik. Jag blir så otroligt fokuserad på det jag håller på med att mitt blodsocker kan sjunka utan att jag fattar det innan det är för sent. Vissa sessions har jag fått säga ”ursäkta, men nu måste jag gå och lägga mig ett tag för jag mår skit”. Det är väldigt sällan som jag har gjort det. Egentligen borde jag kanske göra det oftare och vara lite snällare mot mig själv.

Vid några tillfällen har det gått ännu längre för Linnea. Att hon glömt bort att hon vinkat till kameran i greenroom på Melodifestivalen någon gång är inget i jämförelse mot några riktiga skräckhistorier hon har på lager. Ett par gånger har hon varit så låg att hon liknar upplevelserna vid en psykos. Ett exempel är då Linnea och ex-maken Joy Deb tittade på en film om pirater, och hennes blodsocker sjönk utan att hon märkte det.

– Helt plötsligt var han, i mitt huvud, en pirat som var ute efter att döda mig. Så jag springer ut i trapphuset i bara pyjamas, ut i parken, gömmer mig bakom bilar och är superparanoid.

Medan Joy försöker hitta Linnea för att berätta för henne att hennes blodsocker är lågt, springer hon omkring utan att veta vad hon gör eller var hon är. Efter en dryg halvtimme smyger hon till slut hemåt.

– Då har Joy ringt ambulans, och jag ser ambulanspersonalen stå och prata med honom.

Enda anledningen att jag gick fram till dem var för att jag tänkte att de kunde rädda mig. Linnea gick fram till ambulansförarna och svamlade något om att hennes make försökte döda henne, och därifrån kunde de tala förstånd med henne och få i henne socker.

En annan gång var Linnea säker på att det var en våldtäktsman i hennes hem – fast det bara var hon och dottern hemma.

– Man kan göra saker man inte normalt sett skulle göra när man ligger riktigt lågt. Man är inte sig själv. Det här var när jag ammade, och det är ju så mycket socker i bröstmjölken så allt försvinner liksom ut där, förklarar Linnea.

Det värsta David varit med om när han legat lågt i blodsockret är när han försökte hålla en presentation under ett seminarium på universitetet. Han var lite nervös innan, så känslan av att han var låg försvann.

– Jag svamlade väldigt mycket och jag såg på publiken att de satt och såg oförstående ut, och min grupp stod och skämdes lite för min skull. Men just i det ögonblicket förstår jag inte att jag har känning.

Oftast känner dock David inte sig begränsad av sin sjukdom. Och egentligen vill han inte dra alltför stora växlar på att flickvännen också har diabetes. Han ser det mer som ett kul sammanträffande.

– Jag känner inte att diabetes definierar mig som person. Det är som att någon annan skulle vara brasilian, som jag. Det är kul, men sen är det inte mer med det. Ur den sociala aspekten har diabetes inte så mycket med min person att göra egentligen. Där kan vi tänka lite olika.

Linnea å andra sidan tycker det kan vara skönt att pojkvännen också har erfarenhet av hur det är att leva med diabetes.

– Förståelsen är enormt skön att få. Det var en aha-upplevelse för mig att inse att ”wow, han fattar hur det känns att vara överkörd av en traktor”. Det är härligt att kunna prata med någon, menar Linnea.

Idag har Linnea texten ”Diabetes” intatuerat på handleden, i händelse att olyckan skulle vara framme.

– Om jag skulle vara avsvimmad och det kommer en ambulans, så är ju det första de gör att kolla pulsen. Jag ser det lite som en försäkring. Något Linnea och David är överens om ändå, är att deras diabetes tvingar dem att ha lite bättre koll på kosten och hur kroppen fungerar. Och att sjukdomen gjort att de inte tar saker för givet – samt att livet blir lättare när man hjälps åt.

– Jag är nog lite mer ödmjuk inför livet än jag hade varit annars, säger David. Vi hjälper varandra.

Leva med diabetes - Linnea och David

1,5 år
David får typ 1-diabetes Föräldrarna märkte att något var fel eftersom han skrek mycket och verkade kraftlös.

11 år
Linnea får sin diagnos På två veckor går hon ned 14 kg. Hennes mamma tolkar viktraset som anorexi.

30 år
Blodsockerfall Under amningen får Linnea blodsocker-dalar som resulterar i några läskiga situationer.

36 år
Första melodifestival-vinsten Linnea är med och vinner mello med Robin Stjernberg och låten ”You”.

21 år
David och Linnea träffas En fejkad Tinder-profil och en planerad Youtube-video blir oväntat starten på en relation.

Linnea och David lever livet

Hantera stressen

Linnea: Mitt blodsocker reagerar snabbt på om jag är stressad eller exalterad. Går jag t.ex. in på IKEA sjunker det bums. Vissa känningar är ganska lätta – man kan ta en banan och sen är det lugnt – medan andra känningar är så att man känner sig överkörd av en traktor. Ha ALLTID Dextrosol eller godis med dig vart du än går. Vem vet, du kanske får känningar på en plats där det helt enkelt inte finns några kolhydrater alls.

Hitta balansen

David: Det viktiga är helheten. Har du bra värden över lag kan du alltid ”unna dig” dåliga värden lite då och då. Om du är nitisk med din diabetes: chilla lite, och ta den där kanelbullen om du är sugen! Du dör inte. Och om du är en slarver: lägg energi på att få bra värden över lag, din kropp kommer tacka dig och du kommer må bättre!

Kommunicera – men lyssna på dig själv

Linnea: Jag läste en del diabetesforum och så på internet innan jag skaffade barn. Då blev jag livrädd för det stod så mycket. Det är många nyblivna diabetiker på sådana ställen som är lite väl nojiga och rädda. Det är nog bra att träffa människor på riktigt – ”irl” så att säga. Jag tror man ska lita lite mer på sig själv och försöka ta det mer lättsamt. Våga testa dig fram! Var stolt över din diabetes och hur mycket du faktiskt klarar av varje dag. Berätta för människor runt omkring dig: alla behöver veta mer!