Gäst med diabetes

Det är sällan något bekymmer med att få en gäst med diabetes. Ett tips är att inte göra någon stor grej av det. 

Var inte rädd att fråga om det är något särskilt som den du bjuder inte kan äta. Fråga helst i förväg. Det är bra för dig att känna till att det ofta är dagsformen som avgör vad och hur mycket man kan äta.

Middagssällskap till bordsMiddag: Serverar du fiberrika grönsaker som tillbehör, så ordnar sig resten. Grovt hårdbröd kan vara bra att komplettera med om man känner sig osäker.

Efterrätt: Kanske vill gästen ha det du serverar alla andra, men erbjud gärna en frukt eller kanske till och med en fruktsallad som alternativ. 

Dryck: Söta drycker måste de flesta diabetiker avstå från. Läsk med beteckningen "light" fungerar, liksom saft sötad med aspartam av typen Fun light. Juice som kallas "light" har oftast för mycket fruktsocker. Vatten fungerar för alla. Alkohol har effekt på blodsockret och hur mycket och vad man tål av det, måste var och en få avgöra.

Fika: Avstå helst från att köpa sånt som betecknas som "sockerfritt". Servera det du tänkt så får din gäst välja själv om den vill äta eller ej. Om du ändå vill anstränga dig, uppskattas det säkert att du även ställer fram grovt bröd, smör, ost och t ex paprikaringar. Om du vill baka själv, finns det baktips här.

Barn och vuxna med typ 1-diabetes kan reglera sitt insulin bättre än dem med icke insulinbehandlad typ 2-diabetes, och kan därför välja att ibland äta mer sötsaker. 

En del personer med diabetes undviker konsekvent kolhydrater eftersom de höjer blodsockret. 

Diabetiker får ofta kommentarer om vad och hur de äter – eller inte äter – även från folk som inte alls står dem nära. Sånt är skönt att slippa! Man får lita på att personen själv är den som känner sin diabetes bäst.

Uppdaterad den 27 maj 2015