Egenvård av diabetes

För de allra flesta som lever med diabetes är besöken i vården ganska få per år. Det är resten av årets dagar man behöver ta hand om sig själv, så kallad egenvård. Du kan alltid påverka din hälsa till viss mån, oavsett typ av diabetes.

Egenvård omfattar framför allt bra mat, motion, mätning och justering av blodsockret, medicinering och att man själv kontrollerar sina fötter. Blodsockret påverkas bland annat av mat, motion, stress och infektioner.

Många uppskattar möjligheten till kontroll, att kunna styra sin sjukdom istället för att låta den styra  ens liv. För andra känns det ansvaret mest betungande och som något man skulle vilja slippa. De flesta har nog upplevt båda dessa känslor, var inte rädd för att ventilera dessa känslor med din diabeteskontakt.

Glad vuxen med skrattande barn

Checklista för din diabetesvård

I egenvård ingår också att se till att få de medicinska undersökningar man behöver av till exempel ögon, fötter, blodfetter och blodtryck. Det kan vara svårt att veta vilken typ av diabetesundersökningar man har rätt till, därför har vi gjort en checklista du kan utgå från!

Mat ligger på en skärbräda

Det finns tyvärr inte en universell typ av diabetesmat som funkar för alla, det hade ju varit lite lättare om det var så! Istället måste alla testa sig fram till vad som funkar för just en själv.

Med det sagt är mat ett av de viktigaste verktygen för egenvård vid diabetes. Vad, när och hur man äter påverkar blodsockret och därmed även hälsan. Förr i tiden pratades det mycket om vad man absolut inte fick äta, idag säger man istället att man får äta allt i måttliga mängder. Men eftersom det är individuellt hur ett visst livsmedel påverkar blodsockret gäller det som sagt att prova sig fram, du kanske hittar en viss produkt som verkligen inte funkar för dig och då kan det vara en bra idé att utesluta den från din kost.

Person springer i park

Det finns många anledningar att träna men för personer som lever med diabetes kan det vara viktigare än för andra!

Som de flesta vet bär träning med sig en mängd hälsofördelar. Bland annat sänks blodsockernivån, insulinkänsligheten ökar och eventuell insulinresistens minskar. Som om inte det vora nog ökar glukosupptaget i musklerna, blodtrycket och nivåer på blodfetter förbättras. Men framförallt minskar riskerna för framtida diabeteskomplikationer. 

För någon som lever med diabetes typ 2 kan regelbunden träning leda till att man inte måste medicinera sin diabetes över huvud taget. Den som lever med diabetes typ 1 kommer dock behöva ta insulin hela livet, men träning kan vara ett bra komplement för stabilare blodsockernivåer.

Kurser om diabetes

Storstockholms Diabetesförening har flera olika egenvårdsutbildningar för personer med diabetes och deras anhöriga. Flera av dem har visat goda resultat för deltagarnas välmående, acceptansnivå och hälsa.