Egenvården gör skillnaden

Det som skiljer diabetes från många andra sjukdomar är att man själv kan påverka sin hälsa så mycket. Man brukar säga att egenvården är 90 procent av behandlingen.

Egenvård omfattar framför allt bra mathållning, motion, mätning och justering av blodsockret, medicinering och att man själv kontrollerar sina fötter. Här läser du om: blodsocker, stress, fotvård, tänder och mun, mat, motion, minska i vikt, sömn, fettkuddar och alkohol.

I egenvård ingår också att se till att få de medicinska undersökningar man behöver av till exempel ögon, fötter, blodfetter och blodtryck. Ta hjälp av SSDF:s checklista vid läkarbesök. 
Många uppskattar möjligheten till kontroll, att kunna styra sin sjukdom istället för att låta den styra hela ens liv. För andra känns det ansvaret mest betungande och som något man skulle vilja slippa. De flesta har nog upplevt känslor av båda slagen.

Föreningen utbildar 

Storstockholms Diabetesförening har flera olika egenvårdsutbildningar för personer med diabetes. Flera av dem har visat goda resultat för deltagarnas välmående, acceptansnivå och hälsa. Läs mer under aktiviteter.

Uppdaterad den 13 december 2019