Är det egentligen viktigast att fokusera på HbA1c eller svängande blodsocker?

FRÅGA:
Jag är 43 år och hyfsat nybliven typ 2-diabetiker. Är det egentligen viktigast att fokusera på HbA1c eller svängande blodsocker? Ibland känns allt som en tävling som går ut på att få så låga värden som möjligt, vad är idealt? Det känns som att jag inte får någon ordning på vad som är viktigast att fokusera på. Hur ska jag resonera? 
Mvh Nicklas

Porträtt Kerstin BrismarSVAR:
Bästa Nicklas!
Jag tycker att du ska fokusera på att undvika svängande blodsocker. Alla stora studier som är gjorda avseende risk för att utveckla diabeteskomplikationer i kärl och nerver är fokuserade på HbA1c, som är ett mått på hur blodsockret har legat ett par månader före provtagning. Därför har man ofta satt upp som behandlingsmål att HbA1c skall ligga under ett visst värde. Hos en helt frisk person med diabetes så har man ganska stränga krav, det vill säga att HbA1c helst bör ligga lägre än 52 mmol/mol. Är man äldre och har utvecklat senkomplikationer i framförallt hjärta/kärl så anser man att HbA1c bör vara lite högre för att minska risken för känningar (lågt blodsocker). Därför är ett HbA1c lägre än 62 mmol/mol bra hos dessa personer.

Hur uppnår man ett bra HbA1c? Ett bra HbA1c får man när blodsockret är så jämnt som möjligt inom en viss nivå (4,5-9) utan många låga värden. Annars riskerar du en rekyl eller ett överintag av föda eller söt dryck (kalorier eller kolhydrater) för att normalisera blodsockret, vilket leder till högre HbA1c.

Som diabetiker tycker jag man skall fokusera på att ha så jämnt och bra blodsocker som möjligt. Helst inte över 6 före måltid och inte över 8 två timmar efter måltid. Om detta är svårt att uppnå utan att få en massa låga blodsockervärden (känningar) så tycker jag att man kan fokusera på att få ett blodsocker före måltid på max 7 mmol/l och under 10 mmol/l två timmar efter maten. Ett medelblodsocker på cirka 8,4 mmol/l innebär att HbA1c ligger kring 52 mmol/mol och ett medelblodsocker på cirka 10 mmol/l innebär att HbA1c kommer att bli omkring 63 mmol/mol. Man bör således ha ett medelblodsocker som ligger under 10 eller under 9, om du är frisk förutom diabetes. Om du tar blodsocker regelbundet före och efter måltid samt kväll några dagar i veckan så kan du se medelblodsockret på de flesta mätare, genom att trycka fram medelvärdet för sju dagar, 14 dagar eller 30 dagar.

Det är viktigt att lära sig redan i början av sin diabetes vad som påverkar blodsockret. Exempelvis vilken typ av mat och dryck som höjer blodsockret och hur fysisk aktivitet påverkar blodsockret direkt efter samt flera timmar efter en aktivitet. Lär man sig detta och hur man skall styra blodsockret så är det mycket lättare att få jämnare blodsocker.
Jag hoppas att detta är svar på din fråga!

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 2, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu