Är det en överdos?

FRÅGA:
Hej Kerstin!
Jag har läst om höga halter av insulin, som tydligen ska kunna leda till dödlig förgiftning och ökad risk för stroke och infarkt. Jag är typ 2-diabetiker, 71 år gammal och har stora problem att få låga blodsockervärden. Jag tar Humalog och Levemir, min totala dygnsdos är 660 – är det en överdos? Jag får dessutom fruktansvärd klåda på låren när jag tagit Levemir. Vore tacksam för synpunkter!
Hälsningar Toni
 
Porträtt Kerstin BrismarSVAR:
Hej Toni!
Ingen har visat att givet insulin som medicin har dessa negativa effekter. Däremot så har flera studier visat att en konstant hög insulinproduktion kan leda till hjärtkärlsjukdom, inkluderande stroke och hjärtinfarkt samt även leda till andra negativa följder. Orsaken kan delvis bero på att man vid hög egen insulinproduktion nedreglerar känslighet för insulin samt ökar aktiviteten hos IGF-1, en ”kusin” till insulin. Tillsammans kan detta leda till högre blodtryck, ökad fettmassa, ökade fettsyror (triglycerider) i blodet och lägre koncentration av det skyddande goda kolesterolet, vilket leder till kärlsjukdom.

Ärftliga faktorer, övervikt, för stort intag av sockerrika produkter (inklusive vitt mjöl) och framför allt bukfetma kan leda till mycket hög insulinproduktion.

Byt Levemir mot annat insulin, du kan vara allergisk mot någon komponent i sprutan.

Du skriver att du har 660 enheter insulin per dygn, vilket är mycket! Jag tror att du menar 66 enheter? Man brukar vid typ 2-diabetes behöva lika mycket insulin per dygn som man väger. Om man exempelvis väger 80 kilo behöver man 80 enheter per dygn. Men om man är överviktig, fet, har stor mage eller om man äter för mycket (snabba kolhydrater) så kan man behöva dubbelt så mycket, till exempel 160 enheter per dygn – men inte 660. Det finns flera nya mediciner som man kan kombinera med insulin för att få lägre blodsocker och bra HbA1c.

Om man har typ 1-diabetes behöver man vanligtvis mycket lägre insulindoser per dag, det vill säga oftast hälften av kroppsvikten, exempelvis 35 enheter per dygn vid kroppsvikt på 70 kilo. Barn som växer behöver dock mer. Stress ökar också behovet av mer insulin.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 5, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu