Är det sämst att dricka vin eller öl vid diabetes?

Fråga:
Hej, jag fick diabetes två för några år sedan. Jag har blivit lite hälsosammare sedan dess, men jag är långt ifrån någon renlevnadsman. Till exempel tycker jag om (lite för mycket!) att ta några öl med vänner ibland. Det är väl som att svära i kyrkan i de här sammanhangen.
Då och då uppstår diskussionen om vin och öl, vad som höjer blodsockret mest. 

Har ni något bra svar på det? Och om man dessutom skulle jämföra med att man kanske dricker lite mer mängd öl än om man dricker vin?
Säg en halvflaska rödvin eller tre stora starköl till exempel, vad är bäst (eller sämst, då)?
Anonym

Svar:
Det som framför allt påverkar blodsockret i alkoholhaltiga drycker är mängden kolhydrater. Generellt sett höjer cider, alkoläsk/blanddrycker och drinkar baserade på läsk, sockerlag eller juice, blodsockret mest. 
Ren starksprit i form av tex whiskey, vodka, och gin innehåller inga kolhydrater och höjer därför inte blodsockret.
Öl innehåller ofta mer kolhydrater än vad vin gör, men skillnader förekommer mellan olika sorter.
Vitt och rött vin skiljer sig inte märkbart åt gällande kolhydratmängd, däremot skiljer sig mängden åt mellan olika typer av vin. Torrt vin innehåller mindre mängd kolhydrater än halvtorra och rikast på kolhydrater är de söta dessertvinerna. 
Du kan alltid tala med Systembolagets personal om du önskar information om alkoholhaltiga drycker med liten sockerhalt. Dock vill jag 
framföra att det är värt att tänka på att alkoholhaltiga drycker innehåller mycket energi, vilket kan medföra svårigheter att hålla en hälsosam kroppsvikt.
Generellt gäller regeln: ju högre alkoholhalt ju fler kalorier. Dessutom finns studerat flertalet andra negativa effekter av alkoholkonsumtion, bland annat ett starkt samband med flera olika typer av cancer. Har du insulinbehandling eller insulinfrisättande läkemedel kan en stor alkoholkonsumtion leda till låga blodsockervärden. Det kan då vara bra att äta något i samband med intag av alkohol. Tala gärna med din läkare om vad som gäller för dig och om du har möjlighet - mät ditt blodsocker vid alkoholintag för att se hur din kropp reagerar.

Bild på ett glas rödvin. Dietisterna Haddy Gibba och Maria Strid svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om vad som är bäst eller sämst att dricka vid diabetes, öl eller vin.

Rött vin innehåller inte lika mycket kolhydrater som öl.

Nedan finner du en tabell över några alkoholhaltiga drycker med energi- och kolhydratmängd angiven.

 

Alkoholhaltiga drycker, energi- och kolhydratmängd
Dryck Volym Energi kcal Kolhydrater (g)
Lättöl, 2,3 vol.% 33 cl 95 12
Folköl, 3,5 vol.% 33 cl 130 15
Starköl, 5,6 vol.% 33 cl 155 10
Rött vin, 12 vol.% 15 cl 110 1
Vin vitt halvtorrt  12 vol.% 15 cl 120 5
Vin vitt sött 12 vol.% 15 cl 150 9
Brännvin 40 vol.% 4 cl 80 0
Whiskey 40 vol.% 4 cl 80 0
Cider 4,5 vol.% 50 cl 290 40
Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm