Är det vanligare med hypoglykemi med åldern?

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor om att leva med diabetes:

 

Fråga: Hej doktorn!

Jag har funderingar om hypoglykemi. Jag konstaterades med diabetes typ 1 när jag var 20 år. Jag är 44 år i dag, och jag har haft en ganska välreglerad och lättskött sjukdom utan mycket att klaga på. Men senaste halvåret har jag fått ett par kraftiga hypoglykemier. Jag har inte förlorat medvetandet, men jag har behövt få hjälp av min omgivning för att komma på banan igen.

Jag har nog skött mig på ett likartat sätt sedan jag fick diabetes. Den enda förändringen jag kan se är att jag kanske har stressat mer än vanligt den senaste tiden.

Kan man få bestående skador av att drabbas av hypoglykemi? Är det vanligare att man får hypoglykemi med stigande ålder?

Med vänliga hälsningar, Thomas

 

Porträtt av Professor Kerstin Brismar som svarar på frågor om att leva med diabetes och i detta fall hypoglykemiSVAR: Hej Thomas

Kraftiga hypoglykemier beror på för mycket insulin i förhållande till kolhydratinnehållet i kosten och till fysisk aktivitet, samt om insulinkänsligheten ökat – till exempel om man har tränat sig till större muskelmassa eller gått ner i vikt/minskat bukfettet. Hypoglykemier ökar inte bara för att man blir äldre. En mindre vanligt förkommande orsak vid stigande ålder, kan vara att maten passerar långsammare ned till tunntarmen, där socker och andra näringsämnen tas upp (så kallad gastropares). Det kan orsaka lågt blodsocker i samband med måltid om man tagit snabbinsulin före maten. Det undviks om man tar insulinet efter maten och äter mat som tas upp snabbare.

Om man utan att ha ändrat på vanor – såsom kost, typ av arbete, motion, insulindos eller insulinsort – plötsligt får kraftiga hypoglykemier, så bör din doktor kontrollera om det beror på faktorer som ökar insulinkänsligheten. Det kan bero på låg ämnesomsättning, glutenintolerans, eller låga nivåer av kortisol eller tillväxthormon i blodet.

Vissa mediciner kan också påverka insulinkänsligheten.

Om du stressar mer kanske du inte hinner äta som du brukar. Stress brukar i regel höja blodsockret, men om man inte hinner äta lunch så kan det bli lågt i alla fall. Sol, värme och höga höjder (flera tusen meter över havet) ökar också insulinkänsligheten.

Man har inte sett bestående skador orsakade av hypoglykemier av den typ som du beskriver, men det kan blir problem på sikt om sockret börjar svänga i respons till de åtgärder du vidtar och då kroppen själv signalerar för att höja blodsockret.

Du har rätt att få en FreeStyleLibre eller annan mätare som kontinuerligt registrerar ditt blodsocker. Det kan ge dig information om vad som orsakar det låga blodsockret och säga till när det är på väg ner – det vill säga om du inte har kvar förmågan att känna varningssignalerna för blodsockerfallen innan de blir så kraftiga att du behöver hjälp.

Hoppas att detta är svar på dina frågor 

 Vänliga hälsningar,

 Kerstin

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet