Bra med probiotika?

Fråga: Hej.

Rekommenderar du att man tar probiotika? Finns det riktig forskning på om det hjälper? Det finns ju väldigt mycket probiotika på marknaden idag. Finns det tips på hur man bedömer om en sort är bra eller inte? Anonym 

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här om det är bra att äta probiotika vid diabetes.Svar: Hej!

Probiotika är alltså levande stammar av så kallade “goda bakterier”, som tros kunna påverka bakteriefloran i tarmen på ett gynnsamt sätt. En hel del studier har gjorts om probiotikans effektivitet vid lindring av olika besvär, med varierande resultat. Till exempel kan vissa stammar användas för att förebygga diarré hos personer som behandlas med antibiotika. Någon generellt hälsofrämjande effekt av probiotika i form av tillskott kan vi dock inte säga något om på basen av tillgänglig forskning.  Däremot finns skäl att rekommendera flera livsmedel vid diabetes, som har ett naturligt innehåll av probiotiska bakterier – till exempel syrade grönsaker, surdeg och mjölkprodukter – men detta av andra anledningar än deras innehåll av probiotika. Om du ändå vill prova att använda något tillskott rekommenderar jag dig att välja en produkt med så många olika stammar av bakterier som möjligt. Detta specificeras på förpackningen med namn som till exempel L. rhamnosus eller S. boulardii.

Hälsningar, 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet