C-peptid för bättre värden?

FRÅGA:
Hej!
För cirka tre år sedan fick jag beskedet att jag har diabetes typ 2. Idag fick jag veta att jag har C-peptid 0,5 och HbA1c 48, övriga värden är bra, mina morgonvärden är på cirka 6,7-7,3. Kan jag tillföra C-peptid och få bättre värden?
Mvh Lars

Porträtt Kerstin BrismarSVAR:
Hej!
Än så länge finns inte någon tillgänglig behandling med C-peptid. Studier som är gjorda visar inte att C-peptid förbättrar blodsockret, trots detta minskar troligen risken för nerv- och kärlskador hos typ 1-diabetiker.

Du har ett mycket bra HbA1c och bra fasteblodsocker. Om blodsockret var normalt när du tog provet för C-peptidanalysen så säger det mig att du inte är så överviktig och har en god insulinkänslighet. Sikta på daglig motion på 45 minuter eller mer, bra kost och dryck, rökstopp och så lite stress som möjligt. Eventuellt någon bra medicin som ökar insulinkänsligheten ännu mer (exempelvis metformin eller DPP4-hämmare) borde räcka för ett bra blodsocker och HbA1c. Om HbA1c stiger trots detta bör man kontrollera antikroppar mot betacellens proteiner för att utesluta LADA, det vill säga en sen form av typ 1-diabetes.

Ett HbA1c mindre än 52 är mycket bra. Målet vid nyupptäckt diabetes är helst lägre än 43 mmol/mol, det vill säga ett ”normalt” värde, vilket är svårt att uppnå. Jag tycker att ditt HbA1c på 48 är jättebra.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 5, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu