”… det börjar bli svårare”

Fråga: Hej dietisten. Jag har nu efter nyår lyckats gå ned några kilo. Jag tänker mer på vad jag äter, går lite hungrig ibland och tränar mer. Det har gått ganska lätt hittills, men nu känner jag att det börjar bli svårare. Jag känner mig hungrigare och kroppen svarar inte lika bra.

På jobbet hade vi en diskussion där någon sa att det i princip är omöjligt att långvarigt gå ned i vikt, eftersom om kroppen någon gång har bildat fettceller så strävar den hela tiden efter att få tillbaka dem. Jag tänkte på min egen viktresa. Jag har flera gånger lyckats gå ned lite i vikt, men jag har aldrig behållit den lägre vikten. Förr eller senare har jag kommit tillbaka i vikt, och till och med ökat lite varje gång. Vet du om det finns någon sanning i påståendet att kroppen strävar efter att få tillbaka sina fettceller?

/Anonym

Porträtt: Haddy Gibba, Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm svarar regelbundet på frågor i Leva med Diabetes. Här om varför det blir svårare att gå ner i vikt och hålla den efter ett tag.Svar: Hej! Intressant fråga kring ett ämne som berör många. Jag vill börja med att säga ett tydligt: Nej. Det är inte omöjligt att gå ner i vikt och bibehålla den lägre vikten, oavsett hur många kilo mer man vägde från början.

Att minska i vikt från ett BMI motsvarande övervikt eller fetma är i princip alltid positivt för hälsan, och bidrar bland annat till minskad risk för komplikationer vid diabetes. För att göra detta och behålla den lägre vikten krävs att man gör förändringar som resulterar i negativ energibalans, och dessutom att man fortsätter att upprätthålla dessa förändringar, så att det sänkta energiintaget förblir just sänkt. Detta upplevs av många som svårt och resultatet blir att man “håller i” förändringarna ett tag men sedan slutar, och då sakta ökar i vikt igen.

Det är en gammal myt att jojo-lika förändringar i vikten gör det svårare och svårare att gå ner för varje gång jojon går upp igen – men detta stämmer alltså inte. Det har undersökts i flera studier, t.ex. i en stor studie från 2007 där personer med fetma deltog i ett viktminskningsprogram med lågkaloridiet. Man fann att de som från början gått ner 1,6 kg per vecka innan de slutat med programmet och ökat i vikt igen, ändå kunde gå ner i samma takt igen när de senare återgick till viktminskningsprogrammet. Tidigare variationer i kroppsvikt förändrar alltså inte framtida möjligheter till viktminskning, och det är viktigt att inte låta sig avskräckas från att försöka minska i vikt med tankar som att “det ändå inte är någon idé”, för det är det absolut – en riktigt god idé dessutom!

Jag hoppas att du är nöjd med, och mår bra av, de goda förändringar du gjort. Och att du i det också känner dig stärkt och motiverad att fortsätta precis som du gör med bättre mat och mer träning. Nya vanor som känns bra att göra blir också lättare att upprätthålla.

Vänliga hälsningar

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm