Fibrer ger uppblåst mage

Fråga Dietisten

FRÅGA: Hej, jag har en fråga om kost. Jag har lite svårt att lista ut hur min mathållning ska se ut. Saken är den att om jag äter fiberrik mat får jag ofta matsmältningsproblem. Jag blir lätt väldigt hård i magen och/eller får uppblåst mage när jag äter till exempel mycket råa grönsaker, kalla bönor och linser, mörkt fiberrikt bröd, eller andra livsmedel med mycket fibrer. Jag har ingen diagnos för mina magbesvär. 

För min matsmältnings skull fungerar mat som lagad pasta, kokt ris och kokta grönsaker bäst. Problemet är ju att den typen av mat som min mage mår bra av tenderar att ge mig ett snabbt stigande blodsocker. 

Jag är typ 1-diabetiker, och har ett HbA1c på en bit över 50. 
Har ni några tips på hur jag ska tänka på maten med de magproblem jag har?

Med vänliga hälsningar 
Linda

Dietist Maria StridSVAR: Hej! Fibrer kan orsaka gaser då de jäser/fermenteras i tarmen. Man bör dock inte utesluta fibrer i kosten. Ofta handlar det om mängden fibrer man tolererar. Har man besvär med hård mage är det viktigt att äta mycket fibrer och dricka tillräckligt med vatten. Kokt, skalad, passerad, flytande och mosad mat är snällare för magen – även om maten innehåller fibrer. Fibrerna i maten hjälper till att bromsa så att blodsockret inte stiger snabbt, även om fibrerna är finfördelade.  Att tugga maten väl och äta långsamt kan också hjälpa mot magbesvär. 

Testa även att utvärdera hur blodsockret stiger i förhållande till när du tar ditt insulin. Vissa upplever att tajmingen är bäst när de tar insulinet en stund före matintag. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med din vårdcentral avseende dina besvär. Det finns ett flertal kostbehandlingar utifrån diagnoser kopplade till magbesvär som dietister kan hjälpa till med.
Med vänliga hälsningar 
Maria

 

Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm