Glutenintolerans och maltvinäger?

FRÅGA: Hej dietisten! Jag har lite frågor om kornmalt. Jag har diabetes och är glutenintolerant. Främst tänker jag på maltvinäger. Är det okej att äta det om man inte tål gluten?Jag har också sett att quorn kan innehålla kornmalt. Betyder det att jag ska undvika det?

SVAR: Hej. Det generella svaret gällande kornmalt är att det innehåller gluten och därför bör undvikas av personer med celiaki. Den fermenteringsprocess som maltvinägern genomgår medför dock att slutprodukten innehåller en mycket låg halt gluten. Det i kombination med att mängden maltvinäger som används i matlagning vanligen är relativt liten gör att vinägern kan anses godkänd även för de med celiaki.
Vissa livsmedel innehåller så kallat kornmaltextrakt. Till skillnad från kornmalt klassas maltextraktet vanligen som glutenfritt då den eventuella mängden gluten i produkten oftast är så pass låg. Quorn-produkter innehållande ”rostat kornmaltextrakt” ska inte behöva undvikas av den glutenintolerante. Däremot kan det i vissa quorn-produkter även ingå vete. För den med speciella behov är det som alltid av yttersta vikt att läsa innehållsförteckningen på produkten noga.
Sedan kan det finnas undantag från ovanstående regler. Ett exempel är den form av kornmaltextrakt som används i Kellogg’s flingor och som inte har godkänts som glutenfri. Känner du dig osäker på en produkt eller någon av de ingående ingredienserna rekommenderar jag att du kontaktar producenten!

 

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken