Har jag både typ 1 och 2?

FRÅGA: Hej! Jag har varit diagnostiserad som typ 1-diabetiker sen 2002 då jag var 47 år. Jag har därför använt Novorapid och Lantus fram till för två år sen. Eftersom jag gått upp i vikt sen 2002 tyckte jag att medicineringen hade påverkat mig negativt, så för två år sedan ville jag göra någonting åt det. Behandlande läkare sa då att han ville kontrollera hur mycket antikroppar jag hade när sjukdomen bröt ut 2002. Han återkom och sa att han ville pröva Victoza kompletterad med Simvastatin, Metformin och Trombyl. Det blev en dramatisk skillnad, jag åt inte så mycket och rasade i vikt.
Jag har under 2015 dock varit tvungen att använda mer insulin och har gått upp i vikt igen. Jag provade under en tid att använda 1.8 av Victoza, men jag kände mig oerhört trött av dosen och har nu gått ner till 1.2 igen. Jag är nu 60 år och har funderat mycket på, men inte fått svar på, varför jag behandlades som typ 1 under tio år, men betraktas i dag som typ 2 och måste ändå använda insulin, Novorapid, och Lantus till natten. Har jag både typ 1 och 2, och vad betyder i så fall det? Jag har inte heller fått någon förklaring till varför jag fick typ 1-diabetes 2002?
Hoppas på svar då jag funderar mycket på detta.
Med vänlig hälsning Kent

 

SVAR: Hej Kent. Typ 1-diabetes diagnostiseras med antikroppar mot GAD och andra proteiner i betacellen (t.ex. IA2) samt ens egen förmåga att bilda insulin (bedöms bäst med analys av C-peptid och samtidigt glukos i blodet). Jag vet inte vilka metoder man använde när Du fick diagnosen. Många personer med LADA, en form av typ 1-diabetes, tolkas initialt som typ 2 om man inte kollar antikroppar, och behandlas initialt därför med tabletter, men inom 1-2 år behövs insulin.

Inte bara typ 1 utan även en del typ 2-diabetiker får insulin vid diagnosen. Flera typ 2-diabetiker får också insulin efter många år med diabetes, på grund av högt blodsocker som inte svarat på tablettbehandling eller livsstilsförändring (kost, motion och mindre stress). Behandling med insulin ger bättre blodsocker och hos många även viktökning om man inte är extra noga med vad man äter (minskar snabba kolhydrater) och är extra fysiskt aktiv.

Om din egen insulinproduktion (C-peptid) minskat gradvis under åren, vilket är ganska vanligt, så behöver du insulin för att få kontroll på blodsockret.
Fråga din läkare om C-peptidvärdet är taget samtidigt som blodsockervärdet, både fastande och två timmar efter frukost. Det kommer att tala om huruvida du behöver insulin eller kan vara utan, om du till exempel går ned i vikt, rejält minskar intaget av snabba kolhydrater och ökar din fysiska aktivitet (din dagliga motion).

 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet