Har jag kompartmentsyndrom?

FRÅGA: Är det någon idé att kolla upp om en har kompartmentsyndrom? Jag får lätt ont i vaderna. Ibland av minsta ansträngning, och alldeles säkert om jag står och går länge i jobbet. Ofta går smärtan ned även i fotsulan och sticker som tusen nålar när jag går på den. Om jag använder stödstrumpor kan det hända att jag kan gå och stå längre perioder innan jag får ont. Vad jag hört så är det vanligare att få kompartmentsyndrom när man har diabetes typ 1. Men jag har diabetes typ 2. 

Varför jag frågar om det är någon idé att göra sig besväret och anlita vården, är om det finns någon lösning om man konstateras med kompartmentsyndrom. Kan undersökning göras på vårdcentralen?

Tack för svar Stina

Porträtt. Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här om kompartmentsyndrom
" width=
SVAR: Hej Stina. Du bör kolla med din läkare. Man kan få liknande besvär om man har djupa varicer (åderbråck) och om man har fel belastning på grund av dåliga skor eller ryggproblem. Kompartmentsyndrom visar sig när man går, vaderna känns väldigt hårda och ”pumpade”, och symtomen går över när man står still. För säkerhets skull bör din läkare kolla cirkulationen och nervfunktionen i ben och fötter för att utesluta fel i dessa system som orsak till dina symtom.
Har du besvär med bägge benen? Stickningarna är mer typiska för en nervpåverkan. Gäller det bara en fot så brukar det bero på en lokal påverkan, till exempel spinal stenos, diskbråck med en nerv i kläm. Detta kollas med röntgen plus läkarens undersökning.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet