Hur förebygger man skador på njurarna?

Bild på personer som sträcker ut armarna på ett träningspass. Träning kan minska risken för diabetesnefropati berättar Professor Kerstin Brismar bland annat apropå hur man kan förebygga skador på njurarna.
Träning kan minska risken för diabetesnefropati.

Fråga: Hej doktorn.

Jag har frågor om njurskador, diabetesnefropati. Jag har läst att det är en av de diabeteskomplikationer som spås öka i världen. Njursvikt är väl också en av de vanligaste dödsorsakerna för diabetiker, tror jag. Finns det sätt att förebygga det genom sitt sätt att äta och/eller motionera? Finns det något sätt att mäta eller se om man är i riskzonen för att få skador på njurarna. Jag är 48 år och typ 1:a.

Allt gott, Thomas 

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här om hur man förebygger skador på njurarnaSvar: Hej Thomas. Cirka 30 procent av alla som har diabetes, oavsett typ, har en viss genetisk risk att få njurskada (diabetesnefropati). Men alla med risk får det inte. För att skydda sig ska man undvika att bli överviktig med stor mage, det vill säga få ett ökat bukomfång. Eller om man redan har för stora mått: minska vikten och bukomfånget. Man ska ha ett bra blodtryck, bra blodfetter och så bra blodsocker som möjligt.  En del nya diabetesläkemedel kan också hjälpa till att skydda mot njurskada. Sedan finns ytterligare tips, till exempel viss kost och motion. Äggviteläckage i urin (mikroalbuminuri) eller lite ökat S-kreatinin är tidiga tecken på att man är i riskzonen för progress av njurskada. Det metabola syndromet, högt blodtryck, bukfetma, och höga triglycerider, är också riskfaktorer för både de med typ 1- och typ 2-diabetes. Vissa studier har även visat att det finns en viss ökad risk för njurskada hos de med ärftlighet för högt blodtryck, till exempel om en nära familjemedlem behandlas för högt blodtryck.  Har man haft diabetes i 25-30 år utan mikroalbuminuri eller förhöjt S-kreatinin så brukar man inte få njurskada, såvida man inte får åldersförändring, till exempel åderförkalkning i kärlen.  Observera att all njurskada inte leder till utveckling av grav njursvikt, det vill säga behov av dialys eller transplantation för att överleva. Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken vid såväl diabetes som hos alla äldre, mycket vanligare än njursjukdom. Men har man njursjukdom så ökar risken för hjärtkärlsjukdom.

Hoppas detta är svar på dina frågor!

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet