Hur mycket socker är tillsatt?

FRÅGA: Som diabetiker försöker jag undvika socker i maten. Men ibland är det svårt, eftersom det finns socker eller sötningsmedel i så mycket. Och vad jag inte förstår, är hur man ska kunna räkna ur hur mycket socker det är tillsatt. Om det står att produkten innehåller fruktos eller sötningsmedel som sackarin, hur vet man hur mycket det är? Ibland anges det ju i procent. Men ibland står det bara att produkten innehåller en sockerart eller sötningsmedel. Men inte hur mycket.

Dietist Jessica MiregårdSVAR: Hej, alla förpackade livsmedel skall vara märkta med ingrediensförteckning där de ingående ingredienserna bör stå i fallande ordning. Det som det är mest av i produkten står alltså först. Om det finns en näringsvärdestabell kan man med hjälp av den ta reda på hur stor andel av produktens kolhydrater som består av eventuella sockerarter (t ex sackaros, fruktos eller laktos). Också eventuella sockeralkoholer som xylitol, maltitol eller sorbitol kan finnas angivna här. När det gäller icke energigivande sötningsmedel anges sällan några mängder. Det kan handla om acesulfam-k, sukralos, aspartam eller sackarin som du nämner. Dessa är betydligt sötare i smaken än både vanligt socker och sockeralkoholer, varpå endast små mängder behöver användas för att ge önskad sötma. Eftersom de heller inte höjer blodsockret kan man tänka sig att det ur ”diabetessynpunkt” inte är lika avgörande hur mycket sötningsmedel som är tillsatt som när det gäller vanligt socker. Att försöka tyda förteckningar och tabeller är inte helt lätt alla gånger! Önskas mer information än den som finns på förpackningen kan man alltid kontakta livsmedelsproducenten.
Med vänlig hälsning

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken