Hur påverkar strålning blodsockret?

FRÅGA: Jag är diabetiker sedan 1976 och ganska hårt åtgången av sjukdomen. I april fick jag ännu en tuff diagnos: bröstcancer. Det skulle varit en enkel rutinoperation, men jag har haft en hel del strul, och det blev totalt tre operationer, en vävnadsnekros inblandad. Strålbehandlingen blev uppskjuten fyra gånger.

Lite funderingar jag har kring detta är: Hur påverkas insulinet av strålbehandling? Jag är pumpbehandlad. Jag upplever att min diabetes har varit det jobbiga i allt det här, och jag har inte fått den stöttning jag velat ha från min diabetesklinik.

Hur påverkas egentligen fettvävnaden av strålbehandlingen? Min CGM har visat värden som inte överhuvudtaget stämmer med blodsockermätaren.

Jag förstår att alla är unika individer och reagerar olika, men blodsockret ser jag absolut inget mönster i. Vilka hormoner florerar mer än vanligt i kroppen vid cancer och hur påverkar de kroppen?

Med vänlig hälsning

Petra

 

Professor Kerstin BrismarSVAR: Hej Petra, Jag förstår att du haft det väldigt tufft. Operationen, och antagligen också strålbehandlingen, orsakar låggradig inflammation och därmed insulinresistens – det vill säga, det behövs mycket mer insulin än vanligt. Underhudsfettet kan påverkas av inflammationen och därför kan sockervärdena, som CGM visar, inte vara representativa för blodsockret. Du kan prova att använda CGM på den överarm som inte påverkats av operation eller strålning. Inga speciella hormoner påverkas av cancer, snarare inflammatoriska peptider och eventuellt stresshormoner, om man mår dåligt. Hoppas detta är svar på Dina frågor. Om allt är lugnt nu kommer även blodsockret bli bättre.

Vänliga hälsningar

Kerstin

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet