Hur ska jag äta som vegan?

Dietist  Maria Strid svarar på frågor om att leva med diabetes:

 

FRÅGA: Hej dietisten, jag har varit vegetarian en tid nu och tycker att mitt blodsocker har blivit stabilare. Jag har diabetes typ 2. Jag undviker också att äta för mycket pizza, pasta och vitt bröd, vilket är lätt gjort när man blir vegetarian.

Nu tänker jag försöka gå vidare och bli vegan, och alltså bara äta växtbaserad mat. I dagsläget äter jag mycket ost och ägg, och är lite orolig för hur jag ska ersätta det med växtbaserade alternativ.

Jag skulle vilja veta lite mer om hur det är att ha diabetes typ 2 och vara vegan. Har du några råd, tips eller synpunkter till den som vill bli vegan och samtidigt har diabetes typ 2?

 

SVAR: Hej!

Porträtt av dietist Maria Strid som svarar på frågor om diabetes i Leva med diabetes. Här om vad man bör tänka om man vill äta veganskt och har typ 2-diabetesJag har träffat flera personer med diabetes typ 2 som vid övergång till vegansk kost upplever att de får stabilare blodsocker, en ökad insulinkänslighet, och därmed kan behöva minska dosen av insulin eller tabletter. Man kan behöva öka portionsstorlekarna för att bli mätt och jag kan rekommendera att ha lite extra fett till maten för längre mättnadskänsla.

Just att ersätta ägg är svårt. Inte näringsmässigt, men det finns inte direkt några växtbaserade livsmedel som är äggliknande, så som det finns växtbaserade korvar, biffar, bullar och så vidare, som liknar köttbaserade livsmedel. Däremot finns det flera livsmedelsmärken som har veganska ostar i flera varianter, bland annat: ”Astrid och aporna”, ”Tofutti”, ”Emborg”, ” Ultuna Mejeri” och ”Violife”. Du kan finna dessa produkter i välsorterade mataffärer eller på nätet.

Vid övergång till vegansk kosthållning rekommenderar jag att man läser på gällande näringsämnen man kan hamna lågt i intaget av, för att minska risken att utveckla näringsbrister. På Livsmedelsverkets hemsida, under flikarna ”matvanor” och ”vegetarisk mat” kan du läsa mer om vilka näringsämnen man riskerar hamna lågt i och hur man kan motverka detta. Man kan även söka sig till en dietist för att få vägledning i hur man bör tänka.

Med vänliga hälsningar,

Maria

Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm