Hur stor är risken för barnbarnen?

Baby sitter och tittar nyfiket på när blodsockret mätsFRÅGA: Hej, jag fick typ 1-diabetes som barn, och är 56 år idag. Lyckligtvis har min nu vuxne son inte drabbats av denna hemska sjukdom. Eftersom det ska finnas en ärftlighet i sjukdomen, oroar jag mig nu för barnbarn, som jag längtar efter mycket. Går det att säga något om hur stor risken är att barnbarnen drabbas? Jag frågar mig också om det finns något som blivande föräldrar kan göra för att påverka om barnet kommer att få diabetes i framtiden?

Mycket tacksam för svar
Gunvor

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här om ärftlighet vid diabetesSVAR: Hej Gunvor. Typ 1-diabetes är betydligt mindre ärftligt än typ 2-diabetes. Idag finns inga kända åtgärder för att minska risken, men det pågår studier som kommer att kunna ge svar på dina frågor. Insjuknandet i typ 1-diabetes föregås ofta under flera år av bildning av flera olika antikroppar mot olika proteiner i de insulinproducerande cellerna (en så kallad autoimmun reaktion/inflammation). 
Vissa virussjukdomar kan vara en utlösande faktor som bidrar till akut insjuknande i typ 1-diabetes. En färsk studie från Finland har visat att vissa typer av fettsyror i blodet är kopplat till den autoimmuna reaktionen hos barn. Modersmjölk gav jämfört med komjölk en mer skyddande fettsyreprofil. Det är möjligt att tarmfloran också har betydelse hos de som har ärftlig benägenhet att bilda autoantikroppar mot kroppens egna proteiner.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet