Hur testa bästa maten?

Fråga: Hej! Jag fick relativt nyligen diagnosen diabetes typ 2. Eftersom diabetes är olika från person till person, behöver man ju testa sig fram med maten för att lära känna sin egen kropp. Men hur kan man göra det på bästa sätt? Utan att riskera komplikationer allt för mycket?

Kaffekopp, halv apelsin och annan mat på tallrik och i en skål som som ett par händer tillhörande någon som sitter vid bordet fixar med.
Mät ditt blodsocker före och efter olika måltider, så får du bättre koll på hur kroppen reagerar.

Svar: Hej. Bra att du tänker på din hälsa och vill skaffa dig kunskap om det här med mat vid diabetes! Vid typ 2-diabetes kan det variera något hur känslig man är för insulin och hur mycket eller lite insulin som produceras. Gemensamt är dock att både känsligheten och produktionen är nedsatt. Hur blodsockret påverkas vid matintag beror också på en rad andra faktorer som stress- och aktivitetsnivå eller ålder – vilket ju varierar både från dag till dag och mellan olika personer. 

Dietist Haddy Gibba svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om hur man bäst testar sig fram med maten för att lära sig hur kroppen reagerar på olika mat.

En kost rik på grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fisk och fullkornsprodukter har visat sig ha positiv effekt på bland annat HbA1c och blodfetter hos personer med diabetes. Här kan alltså vara ett bra ställe att börja! Komplikationer som ögon- och kärlskador kan uppstå som följd av att blodsockret legat högt under en lång tid, vilket motverkas av att följa de kostrekommendationer som finns, samt av att motionera regelbundet. För att veta hur just du reagerar på till exempel en fullkornssmörgås i en given situation rekommenderar jag dig att mäta ditt blodsocker innan och efter måltid. Om du vill lära dig mer om mat och diabetes finns det bra information på både 1177.se och här på hemsidanHåll också utkik efter nästa ”mini-kurs” via SSDF!

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm