Insulinfri genom att äta raw food?

FRÅGA:
Hej! Jag snubblade över ett blogginlägg som jag inte kan sluta tänka på. Det handlade om en typ 1-diabetiker som i princip blivit insulinfri genom raw food (oupphettad mat). Jag förstår att kostomläggningar kan ge toppenresultat, men vet du om det finns något specifikt i råkosten som är bra för diabetiker?

Porträtt Jessica MiregårdSVAR:
Hej!
När det kommer till mat och diabetes är det framför allt mängden av och formen på kolhydraterna som påverkar blodsockret och insulinbehovet. Visst har man mycket att vinna på att välja livsmedel och planera sina måltider med omsorg! Det är dock viktigt att komma ihåg att en person med typ 1-diabetes alltid kommer att ha ett visst basbehov av insulin och därmed inte kan bli helt fri från sina sprutor, oavsett kosthållning. Den så kallade ”raw food-kosten” baseras i stor utsträckning på vegetabiliska livsmedel. Det specifika med detta sätt att äta är att maten inte hettas upp till mer än 40-45 grader. Stärkelsen i exempelvis rotfrukter blir därmed inte lika lättillgänglig och påverkar inte blodsockret i samma utsträckning som när de tillagas. Grönsaker, groddade baljväxter, nötter och frön är fiberrika och har ett relativt lågt innehåll av kolhydrater vilket ger en lägre blodsockerpåverkan. Däremot ger färsk och torkad frukt, som också är vanligt förekommande desto mer kolhydrater och kan höja blodsockret rejält.

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken

från Leva med diabetes nr 3, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu