Kan jag ha prediabetes?

FRÅGA:

Hej jag har en fråga. 
Jag varit på vårdcentralen och tagit alla tester för diabetes. Jag har gjort tre tester med fasteblodsocker där jag fick 7,3 sen 6,8 och sista 6,6. Jag har även tagit långtidsblodsockret som låg på 29. I samband med det sista fasteblodsockret som låg på 6,6 så gjorde jag glukosbelastning som efter två timmar visade 5,0. Kan tilläggas att jag även lämnat urin där man tittade efter socker men allt var oki.
Min fråga till dig är såklart om jag kan ha diabetes. 
Min läkare påstår att jag absolut inte har diabetes. Men hur kommer det sig att jag har för höga fastevärden? Kan jag ha prediabetes? Ifall jag har prediabetes då borde jag väl inte ligga så bra på glukosbelastningen och på långtidsblodsockret? Kan tilläggas att alla gångerna jag har tagit mina prover så har jag varit jättenervös och stressad med puls. 
Jag är jättetacksam för svar eftersom jag har svårt att släppa tanken på att jag har diabetes även om min läkare på vårdcentralen säger att jag inte har det. 
Med vänlig hälsning, Gabriel

Professor Kerstin BrismarSVAR:

Du har prediabetes enligt definition men ej diabetes. Prediabetes definieras som fasteblodsocker mellan 6 och 6,9 (Europa) och 5,6-6,9 (USA), och/eller blodsocker på 8-11 mmol/l två timmar efter sockerbelastning. 
Du har således bara förhöjt fasteblodsocker. Hos helt friska personer är fasteblodsockret omkring 4,5-4,7 mmol/l. Om du är överviktig eller har ett ökat midjemått (mer än 94 cm) så bör du minska vikten och/eller midjemåttet, då är risken mycket liten att du senare får typ 2-diabetes. Det är särskilt viktigt om du har släktingar med diabetes. 
Stress ökar blodsockret men inte så mycket om man har ett helt normalt blodsocker och normal insulinproduktion. Sömnapné och dålig sömn samt sena matvanor kan höja blodsockret på natten och på morgonen.

 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 3, 2015

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu