Kan jag påverka blodsockret?

FRÅGA: Högt blodtryck är väl inte bra för någon, och inte heller för oss med diabetes. Jag tänker att mycket fokus läggs på hur vi ska hålla reda på blodsockret, men blodtrycket brukar inte diskuteras så ofta. Kan man påverka blodtrycket själv, genom egenvård, kost och motion till exempel? För att komma närmare målvärde och slippa medicinering? 

SVAR: Hej.
Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om ifall man kan påverka sitt blodtryck så det kan påverka till bättre blodsockervärden.Ett bra blodtryck är lika viktigt som ett bra blodsocker för att skydda blodkärlen (artärerna) mot åderförkalkning, för att skydda hjärtat mot sämre pumpförmåga och för att skydda njurarna mot skador.  Har man både ett högt blodtryck och högt blodsocker så påskyndar det skadorna. Således är det extra viktigt att behandla blodtrycket. 

Vi alla känner till att för mycket salt ökar blodtrycket, således ska man minska på natriumsaltet, undvika halvfabrikat som ofta innehåller mycket salt. Max 6 gram salt per dag rekommenderas – och lite mindre om man har högt blodtryck. Vissa studier har visat att hos cirka 35 till 40 procent av dem med högt blodtryck beror på insulinresistens. 

Detta betyder att om man minskar insulinresistensen – till exempel genom motion, ökad muskelmassa, viktnedgång, mindre stress, mindre alkoholintag, slutar använda tobak – så blir blodtrycket mycket bättre.   

Även 5:2-dieten, som jag har studerat, visade en mycket bra effekt. Blodtrycket minskade med 10 mmHg, bättre än många mediciner.   Även medicinsk yoga har visat sig sänka blodtrycket.  Har man högt blodtryck så rekommenderar jag att man skaffar en blodtrycksmätare och själv kollar trycket.

Vänliga hälsningar 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet