Kan kryddorna sänka blodsockret?

Fråga Dietisten

Skålar med kryddor och vegetabiliska produkterFRÅGA: Hej dietisten.
Jag har börjat äta mer vegetariskt. Det gör att jag bland annat äter mycket mer kryddor än tidigare. Det vill säga mycket mer mängd, eftersom rätterna ofta bygger på kryddor på ett annat sätt än till exempel en stekt fläskkotlett. Jag använder också många fler olika kryddor än tidigare, då jag innan i stort sett mest hade salt och peppar i kryddskåpet.

Jag har hört att bland annat kanel och gurkmeja ska vara bra för blodsockret. Är det rätt? Kan du tipsa om fler kryddor och örter som är bra för blodsockret?

Glad för svar,

Gun-Britt,typ 2-diabetiker

 

Maria Strid, Legitimerad dietist, Rehab City, Norrmalm, StokholmSVAR: Hej Gun-Britt.
Det finns en del studier på hur olika kryddor påverkar blodsockret, men i dagsläget behövs det mer forskning för att kunna dra slutsatser om nyttan av att använda kryddor för blodsockersänkande effekt. Vissa ämnen kan stimulera insulinreceptorerna, så att blodsockret lättare kommer in i kroppens celler – vilket leder till lägre nivåer i blodet.

Enligt vissa studier kan kanel ha en blodsockersänkande effekt, men forskningen är dock motsägelsefull. Alla studier visar inte effekt, och man har inte sett någon sänkning av långtidsblodsockret, HbA1c. (Det kan vara värt att nämna, att ett stort dagligt intag av kanel också kan medföra en hälsorisk. Kanel innehåller ett ämne som heter kumarin, vilket i allt för stora mängder kan ge leverskador hos känsliga personer. Enligt Livsmedelsverket är ett dagligt intag av 1.5 tsk kanel riskfritt för en vuxen individ).

Gurkmeja som innehåller curcumin har visat sig ha delvis positiva, men inte tillräckligt entydiga resultat, avseende att främja insulinkänslighet.

Jag skulle därför råda dig att använda kryddor vars smak du tycker om och fokusera på regelbunden motion och medvetet hälsosamma livsmedelsval, som man vet har störst effekt på insulinkänslighet och blodsockersvar. Det skadar inte att testa kryddor för blodsockersänkande effekt, men jag kan dessvärre inte råda dig i användandet av några specifika kryddor.

Med vänliga hälsningar,

Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm