Kan man äta sig till celiaki?

Fråga Doktorn

BrödlimpaFRÅGA: Hej, jag har frågor om glutenintolerans.
Många med diabetes är glutenintoleranta. Vet man varför det är så?
Glutenintolerans verkar också öka i samhället, även hos de som inte har diabetes. Vet man vad det beror på? Har det någon betydelse hur mycket spannmål man äter? Kan man äta till sig glutenintolerans?

Hej,
Stig-Owe

 

Professor Kerstin BrismarSVAR: Hej Stig-Owe.
Glutenintolerans, eller celiaki, är en sorts immunsjukdom som drabbar tarmen; tarmluddet förstörs om man äter sädesslag som innnehåller gluten. Man får diarré eller förstoppning, järnbrist, och även andra bristsymptom – man blir väldigt trött och ibland även nedstämd. Diagnosen ställs med blodprov som bestämmer antikroppar mot gluten och genom prov från tunntarmen via gastroskopi.

Cirka tio procent av unga personer med diabetes typ 1 har celiaki. Det fina är att om man slutar äta gluten så läker tarmen och man mår bra igen. Det kan ta några månader tills tarmen är helt läkt.

En överkänslighetsreaktion mot glutenrika produkter kan även bero på påslag av histamin. Då har man inga antikroppar och ingen förändring i tarmluddet. Histamin frisätts när man äter glutenrika produkter, vilket kan ge olika symptom som liknar allergi, och även trötthet. Man är inte allergisk mot gluten men får en överkänslighetsreaktion som inte kan mätas i blodet. Antihistamin kan hjälpa mot symptomen, eller att prova sig fram till vad man tål och mår bra av.

Det finns även en, som man kallar det, ”klassisk” allergi – till exempel mot vetemjöl, vilket kan diagnostiseras med blodprov, exempelvis med antikroppar mot vete.

Vi vet inte varför det finns (eller om det finns) en ökad överkänslighet mot gluten. Kanske beror det i så fall på att vi får i oss mycket gluten redan som små barn. Men det finns även studier som visar att risken kan minska för överkänslighet/allergi om man utsätts för ämnet redan som liten.  

Hoppas detta är svar på dina frågor.

Med vänlig hälsning,

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet