Kan socker och snabba kolhydrater öka risken för demens?

FRÅGA:
Jag är en tjej på 12 år som har diabetes typ 1. Jag läste i en tidning att ”Socker och snabba kolhydrater kan öka risken för demens. Att diabetes kan vara en riskfaktor var känt sedan tidigare, men nu visar en ny studie i USA att det även gäller högt blodsocker hos personer utan diabetes. Deras hjärnor uppvisade låg aktivitet i samma delar av hjärnan som personer med Alzheimers sjukdom.” 

Jag reagerade eftersom jag redan nu vid 12 års ålder har väldigt svårt att komma ihåg vissa saker, även om jag koncentrerar mig på dem, speciellt om de är viktiga. Jag har varit hög i blodsockret en längre tid på grund av problem med nålen. När jag blir hög blir jag arg och får personlighetsförändringar, precis som dementa kan få. (Antar att jag får någon sorts kortvarig blockering i pannloben.) Jag vet att högt blodsocker en längre tid kan skada kroppen, till exempel synen och fötterna.
Därför undrar jag: Kan mitt höga blodsocker ha påverkat mitt minne?
Vore väldigt tacksam för svar, eftersom detta är något som jag ständigt funderar över. 
Kram/Linnea Eriksson

Porträtt Kerstin BrismarSVAR:
Hej Linnea!
Beträffande påståendet att ”Socker och snabba kolhydrater kan öka risken för demens” så gäller det inte vid typ 1-diabetes, däremot har man sett att hög egen insulinproduktion som är fallet vid kraftig övervikt, stort intag av snabba kolhydrater inkluderande socker och typ 2-diabetes ökar risken för demens. 
Högt blodsocker gör dig tröttare och kan påverka koncentrationsförmågan, men symtomen försvinner så fort blodsockret blir bra igen. 
På frågan ”Kan mitt höga blodsocker ha påverkat mitt minne?” Så blir svaret: Akut kan det påverka minnet, men inte på sikt och absolut inte om du återfår ett acceptabelt blodsocker. Således har man inte funnit någon ökad förekomst av demens vid typ 1-diabetes.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 4, 2013

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu