Kolhydraträkning - hur noga måste man följa det?

FRÅGA:
Hej Jessica!
Utifrån snacket med andra föräldrar och diverse forum känns det som att kolhydratsräkning blivit en religion. Min 10-åriga dotter har diabetes typ 1 och blev sjuk för tre år sedan. Det blir extra bökigt med kolhydraträkning vad gäller skolluncherna. Ibland känner jag mig nästan förslavad, hur noggrann behöver man vara med räknandet egentligen? 
Vänliga hälsningar,  Maria

Porträtt Jessica MiregårdSVAR:
Hej Maria!
Tanken med kolhydraträkning är att den skall underlätta för er och vara till hjälp vid uppskattning av hur mycket insulin som krävs för att ta hand om en måltid. Då det i största utsträckning är kolhydraterna som höjer blodsockret är det innehållet av dessa i en given mängd livsmedel som man räknar på. Vissa tycker att insulindoseringen blir lättare och blodsockret jämnare med kolhydraträkning, men upplever ni att det fungerar bra även utan metoden är ständig tillämpning av den inget måste! 
Beräkning av kolhydratinnehållet i en skollunch kan förståeligt nog bli extra krångligt. Förslagsvis görs en ungefärlig sådan av ett antal ”standardmåltider/-livsmedel” som kan ligga till grund för uppskattningen av insulinbehovet vid en given måltid. Det kan vara bra att känna till hur mycket insulin som krävs för en hård respektive en mjuk smörgås, en potatis, en viss mängd ris eller pasta (mätt i deciliter eller andel av tallriken), ett glas mjölk, en frukt och så vidare. Önskar du mer ingående hjälp inom området rekommenderar jag dock att du kontaktar dietisten på er barnmottagning. 
Lycka till!

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken

från Leva med diabetes nr 1, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu