Min dotter vill bli vegan

Fråga: Hej, min dotter har diabetes typ 1 och är 16 år. Hon äter mindre och mindre kött, och har nästan blivit vegetarian. Hon pratar om att hon skulle vilja sluta med allt kött och alla mejeriprodukter för att bli vegan. Jag oroar mig för att hon skulle börja slarva med maten, eftersom hon inte vill äta kött. Själv är jag inte så bra på att laga grönsaksrätter, och det är ju oftast jag som lagar middag. Min oro är nog egentligen att jag inte vet vad man ska säga till en 16-årig tjej med diabetes som vill bli vegan. Finns det några faror med det? Och borde hon äta några kosttillskott för att få i sig allt hon behöver?

Vänliga hälsningar
Lina, orolig mamma

SVAR: Hej Lina! Jag förstår att du blir orolig när din dotter pratar om att göra en så stor förändring i sina matvanor och det är bra att du reagerar. Fler och fler väljer att äta mindre kött och animaliska produkter, och det finns idag bra alternativ gjorda på till exempel soja eller quorn (svamp) i de flesta matbutikerna. Alla har givetvis sina egna skäl till varför man väljer att äta eller utesluta vissa livsmedel, och jag blir nyfiken på hur det ser ut för din dotter. Är syftet att försöka minska i vikt, göra en gärning för miljön eller något annat? Försök att prata med henne om detta i någon neutral situation, kanske inte vid middagsbordet – så att du får klart för dig hur hon tänker kring olika fördelar och nackdelar.

Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av framförallt vitamin D och B12 med en helt växtbaserad kost, därför rekommenderas tillskott av dessa vitaminer vid vegansk kosthållning. Vegansk kost har också i allmänhet ett lågt innehåll av kalorier samt en hög andel kolhydrater, vilket gör att man kan behöva äta ganska mycket för att täcka sitt energibehov. Samtidigt ställer det nya krav på henne att kunna dosera sitt insulin på ett bra sätt. Jag rekommenderar att ni tar kontakt med en vårdcentral för remiss till en dietist som kan hjälpa till att planera kosten så att hon får i sig tillräckligt med energi och näring. Där kan hon också få hjälp med att kontrollera nivåerna av ovan nämnda vitaminer, samt kolla järnvärdet i blodet.

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm