Mitt blodsocker sänks av potatissallad!?

FRÅGA:
Jag tar 32 enheter insulin två gånger om dagen. Nu har jag upptäckt att varje gång jag äter potatissallad så sänks mitt blodsocker! Hur kan det vara så? 
Hälsningar Pekka Nieminen

Porträtt Kerstin BrismarSVAR:
Bäste Pekka!
Det kan finnas många möjliga förklaringar, först måste jag veta om du tar 32 enheter mixinsulin på morgon och middag, samt långverkande insulin eller snabbinsulin? Sedan måste jag veta när du äter potatissallad på dagen, samt när du mäter blodsockret och noterar att det är lägre? Slutligen är det viktigt att veta vad du äter när du inte äter potatissallad. 
Potatisen innehåller kolhydrater som kan höja blodsockret. Man har dock visat att kall potatis höjer blodsockret lite långsammare än kokt potatis, speciellt lättmosad sådan. Potatissallad innehåller också fett: majonnäs eller annan fettrik bas. Fett fördröjer upptaget av näringsämnen i tarmen och kan på så sätt förskjuta blodsockerstegringen, så den kommer 30 minuter senare än när du bara äter kolhydrater. Det finns alltså inget entydigt svar på varför blodsockret sjunker varje gång du äter potatissallad.

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet

från Leva med diabetes nr 1, 2014

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu