MODY = ärftligt?

Fråga: Hej! Jag skulle vara intresserad av att få veta lite mer om Mody. Kan man själv, som diagnosticerad med typ 1-diabetes, ställa rätt diagnos? Jag har fattat det som att en del som får typ 1 som barn, men inte är så insulinkrävande, egentligen kan ha Mody. Att det finns en stark ärftlighet.

Bästa hälsningar Helena L.

Porträtt. Kerstin Brismar, professor och forskare vid Karolinska Institutet och diabetesläkare vid Sophiahemmet svarar regelbundet på frågor i Leva med diabetes. Här om Mody.Svar: Hej Helena! MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) är en typ av diabetes som liknar typ 2-diabetes, men som vanligtvis debuterar före 25 års ålder – ibland även under senare delen av tonåren, med en hög ärftlighet, d.v.s. att någon förälder har samma typ av diabetes.

Som MODY har man lite egen insulinproduktion kvar (mäts som c-peptid) och därför blir inte blodsockret så jättehögt. Minst sex former av MODY har identifierats, vilket beror på olika genmutationer på olika kromosomer, som orsakar störd/nedsatt insulinfrisättning när blodsockret stiger. Hos en del kan denna frisättning med tiden bli så nedsatt att insulinbehandling krävs. Annars kan behandling med tabletter (SU-preparat som t.ex. Amaryl) räcka för att få ett bra blodsocker.

Vissa studier har visat att 5–10 procent av alla som är diagnosticerade med typ 2-diabetes har MODY. Om man inte går upp i vikt och blir bukfet så har man en relativt bra insulinkänslighet, så pass att SU-preparat kan stimulera den egna insulinproduktionen så att den räcker för att få ett bra långtidsblodsocker (HbA1c).

Hos vissa typer av MODY kan även behandling med GLP-1 receptoragonister – t.ex. Victoza eller Bydureon – eller DPPIV hämmare (t.ex. Januvia), räcka för att stimulera insulinfrisättningen. Vid MODY ska man precis som vid övriga former av diabetes helst låta bli sådant som höjer blodsockret (såsom läsk, bullar, söta drycker och godis). Hoppas detta ger svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet