När är hypoglykemi farligt?

FRÅGA: Vad är det för skillnad på hypoglykemi och hyperglykemi? Finns det någon definition när en hypoglykemi är farlig? Eller är det olika för olika personer?
Jag har diabetes typ 2, sedan två år tillbaka.
Tacksam för svar, Lennart.

SVAR: Hej Lennart. Hypoglykemi betyder lågt blodsocker, hyperglykemi betyder högt blodsocker. Hypoglykemi definieras som ett blodsockervärde lägre än 4 mmol/l. 
Hjärnan gillar inte att blodsockret sjunker under 4 mmol/l, då stängs insulinproduktionen av. Hjälper inte det så skickar hjärnan signaler till levern att öka sockerproduktionen via stimulering av flera hormoner – bland annat stresshormoner. Hjärnan stimulerar också det sympatiska nervsystemt som också ökar sockerproduktionen från levern, samt ökar puls och blodtryck. Man blir darrig, blek och börjar svettas. Sjunker blodsockret till 1.0–1,5 mmol/l så blir man okontaktbar och om det blir ännu lägre blir man medvetslös och kan få epileptiska kramper. Detta tillstånd kan vara farligt om det pågår under lång tid, det vill säga flera timmar, då det kan leda till hjärnskador. 
Om man är äldre och har ett svagt hjärta (eller har haft hjärtsvikt, oberoende av ålder) så kan ett blodsocker lägre än 3–4 mmol/l innebära risk för hjärtpåverkan. Således är det som Du skriver, det är olika farligt med olika låga blodsockernivåer för olika personer.
 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet