Orolig för nya matvanor

FRÅGA:  Hej dietisten!
Händer det att folk slutar äta eftersom de är rädda för att höja sitt blodsocker? Vad ska man göra om man känner någon som man misstänker gör det? Hur ska man tänka? Och hur mycket är normalt att ändra sina matvanor när man blivit diabetiker?
Hälsningar, Orolig

Bröd,pasta,potatis, bönor, frukt - Hur mycket är normalt att ändra sina matvanor när man får diabetes? Frågan ställs till dietisten

SVAR: Hej!
Dietist Haddy Gibba svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om matvanor och att sluta äta i rädsla för högt blodsockerTråkigt att höra att du känner oro över någon närståendes matvanor, jag förstår att du ställer dig frågande till vad du uppfattar som stora förändringar. Min erfarenhet är att oro inför att äta kolhydratrika livsmedel som potatis och bröd är ganska vanligt, men har nog inte varit med om att någon helt slutat äta på grund av sin diabetes. Eftersom du känner dig orolig föreslår jag att du försöker prata med personen det gäller. Fråga hur hen mår och visa att du bryr dig utan att klaga eller anmärka på matvanorna.

Oavsett om det är en ätstörning under uppseglande eller matångest relaterat till diabetes finns det bra hjälp att få, och vårdcentralen kan hjälpa till att guida er rätt. Det är bra att ändra sina matvanor vid diagnos om man innan inte ätit i enlighet med de allmänna näringsrekommendationerna. För någon som äter tre huvudmål med rikligt av grönsaker, fisk flera gånger i veckan och sparsamt med läsk och godis blir det inte en så stor förändring. Har man däremot för vana att inte äta frukost, sen vänta till eftermiddagen då man tar en skål med snabbnudlar och i övrigt mest dricker läsk om dagarna blir förändringen större, liksom om frukost, lunch, middag och mellanmål består av energität och näringsfattig snabbmat.

Hur mycket som är bra att förändra beror helt enkelt på vilka förutsättningar man har från början.  Att inte äta alls är däremot skadligt både med och utan diabetes och det är starkt av dig att ta ansvar för din anhörigas välmående. Var tydlig med det i din kommunikation och kom ihåg att du inte behöver presentera lösningar helt på egen hand.  Om du behöver mer råd och stöd kan du vända dig till exempel Riksföreningen mot Ätstörningars anhöriglinje på 0200-125 085.   

Hälsningar 

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm