Råd vid detox?

FRÅGA:

Hej jag skulle vilja göra en detox. Jag planerar att köpa ett juicepaket (utan tillsatt socker) för att under tre dygn bara dricka juicer och helt avstå mat. Jag tänker att det ska bli ett bra avstamp för att efteråt äta lite bättre och förhoppningsvis gå ned i vikt.
Detox kan kanske liknas vid fasta. Vad jag egentligen undrar är om jag ska tänka på något speciellt som har diabetes typ 2?

Jessica Miregård, dietistSVAR:

Hej,
Som du själv är inne på kan en tre dagars juicedetox liknas vid en form av kortare fasta. Visst kan man tänka sig att det bidrar till att få igång en viktminskning och kanske ökar motivationen till att förändra kostvanorna till det bättre.Det finns ett flertal studier som visar på gynnsamma effekter på både vikt och blodsocker, men då handlar det vanligen om längre fasteperioder.
När det kommer till diabetes och fasta är det dock svårt att ge några generella råd.
Hur pass lämpligt det är och vad som bör tas i beaktning varierar från person till person. Hänsyn måste alltid tas till formen av diabetesbehandling! Den tillfälliga förändring i bland annat kolhydratintag som en juicefasta innebär kan medföra ett samtidigt behov av justering i aktuell medicinering. Önskar man prova på någon form av fasta eller "detox" bör detta därför göras i samråd med behandlande läkare eller sköterska.

 

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken

från Leva med diabetes nr 4, 2015

Välkommen att mejla din fråga till red@ssdf.nu