Rekommendation för stevia?

Stevia, som den ser ut innan den processas
Stevia, som den ser ut innan den processas
Fråga DIETISTEN

FRÅGA: Hej, jag såg ett TV-program med Michael Mosley där de inledde programmet med en liten studie om hur sötningsmedel påverkar blodsockret. De jämförde sackarin med stevia på försökspersoner, som vad jag förstår inte hade diabetes. De fann att sackarin på kort tid påverkade blodsockret och annat, vilket inte var bra, och det innebar att personerna riskerade att få diabetes om de fortsatte äta sackarin.

Hur är det med rekommendationer av sötningsmedel till diabetiker?

Hälsningar

Kristina Ahlström

 

Dietist Jessica MiregårdSVAR: Hej, Det finns inga specifika rekommendationer gällande sötningsmedel för personer med diabetes. Däremot ges råd om produkter där dessa förekommer. Ofta handlar det om lightdrycker, suketter och sötningsmedel i ströform, som alternativ till vanlig saft, läsk, socker eller honung, då de föregående inte höjer blodsockret i samband med intag. Sötningsmedel som används inom livsmedelsindustrin och säljs i den svenska handeln är noggrant testade och godkända i omfattande studier på såväl djur som människor. På senare tid har forskning kunnat antyda att vissa sötningsmedel (sackarin, sukralos och aspartam) kan påverka tarmfloran, vilket i sin tur skulle kunna påverka blodsocker och kroppsvikt på sikt. Fler och mer omfattande studier efterfrågas dock inom området. Visst är det bra och viktigt att forskning ständigt pågår och nya rön framkommer. Vi bör dock skilja på små enstaka studier där ibland alltför snabba slutsatser dras, och stora genomgående studier med statistiskt signifikanta resultat. 

Vänliga hälsningar

Jessica

Jessica Miregård

Legitimerad dietist på Sundbybergskliniken