Varför äta kolesteroltabletter vid diabetes typ 2?

FRÅGA: Hej!
Jag har en fråga om kolesteroltabletter. Sedan jag fick diagnosen diabetes typ 2, 2013, har jag haft fem olika läkare på min vårdcentral. Den senaste sa vid vårt första möte i våras att jag borde ha ätit kolesterolmedicin från 2013, i förebyggande syfte. Ingen av de andra läkarna har nämnt detta. Den här läkaren vill även öka mitt Metformin med en tablett extra till frukost. Jag tar 1 tablett/måltid. Mina socker-, och kolesterolvärden är inte höga.
Är det norm att börja äta kolesterolmedicin när man har fått typ 2 diagnos trots låga/bra värden?
Jag har inte gjort som läkaren säger. Äter varken kolesterolmedicin eller en extra Metformin. Han är inte nöjd.

En till fråga: finns det någon/några läkare ni kan rekommendera för diabetes? Jag är trött på att hela tiden få nya läkare när de slutar på vårdcentralen.
Mvh Åsa 
Medlem

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om varför läkaren rekommenderar kolesteroltabletter och högre dos Metformin trots att sockervärlden och kolesterolvärden inte är höga.SVAR: Hej Åsa.
Många studier har övertygande visat att ett lågt  LDL-kolsterol (lägre än 2,5 mmol/L)  är viktigt om man har diabetes, för att förebygga hjärtkärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och åderförkalkning, det vill säga aterioskleros. 
Metformin är en bra medicin om man tål den. Den kan skydda mot större skador vid en hjärtinfarkt, mot vissa typer av cancer, och enligt nya studier även mot demens, samt ger en mer fördelaktig tarmflora. 
Din läkare vill säkert ditt bästa och verkar kunnig. Bra HbA1c ska helst vara max 52 mmol/mol, om man inte är gammal.

Det är viktigt att känna förtroende för sin läkare och diabetessjuksköterska. Gör du inte det kan du söka vård på en annan vårdcentral. Vad man tycker är en bra läkare är väldigt individuellt.   
Vänliga hälsningar
Kerstin

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet