”Varför mår jag bättre i Addis Abeba?”

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har en fråga, eller flera frågor. Jag har sedan ett år tillbaka spenderat min tid i Etiopien, Addis Abeba. Utan att jag har gjort något aktivt har alla mina värden förbättrats. Mitt blodsocker ligger mellan 5 och 6,5. När jag var hemma i Stockholm fick jag kämpa för att hålla det runt 7. HbA1c-värdet är bra. Och både HDL-, och LDL-kolesterolet är bra.
Men när jag kommer hem så blir alla värdena fort sämre. Jag håller givetvis sockerlåg diet hemma.

I Addis Abeba kan jag nästan äta vad jag vill. Jag har gjort lite experiment med mig själv: till exempel om jag äter en liter glass med chokladsås på kvällen så stiger givetvis blodsockret över 10, men när jag vaknar är det under 6.
Det händer aldrig i Stockholm.
Jag bor på ett hotell, så ölkonsumtionen har gått upp, men det syns inte.
Jag äter mera mat men jag tappar vikt och jag mår bättre!

En läkare på loungen berättade att det händer en hel del med kroppen på hög höjd. Kroppen producerar mera röda blodkroppar etc.
Jag bor på cirka 2500 meter över havet.

Ser fram mot era svar.
Med vänlig hälsning,Tomas

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Det kan finnas flera orsaker till bättre blodsocker och ökad insulinkänslighet.

Både värme och solljus kan förbättra insulinkänsligheten och därmed blodsockret. Om Du trivs och är mindre stressad så förbättras också blodsockret.
Maten Du äter spelar också roll, till exempel om den innehåller mycket fibrer, som grönt, baljväxter och frukt.

Den höga höjden (gränsen för hög höjd i detta fall brukar definieras som lite över 2500 meter över havet) är också positiv för sockret, i form av ökad insulinkänslighet. Denna positiva effekt varar oftast inte under lång tid utan endast de första en till två veckorna.
Det finns ett protein i våra celler som registrerar när syrekoncentrationen minskar och/eller när lufttrycket i atmosfären minskar (såsom vid 2500 meter över havet) för att cellerna ska ändra sitt arbetssätt för att klara av och anpassa sig till dessa förändringar. Flera studier visar att detta innebär bland annat ökad insulinkänslighet. Glukos kan lättare användas som energikälla, så att cellerna klarar sitt arbete utan lika mycket syre som de normalt använder och behöver.
Vänliga hälsningar, Kerstin