Varför rekommenderar man inte lågkolhydratkost till barn med diabetes?

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor om att leva med diabetes:

 

FRÅGA: Hej Kerstin, jag läste ditt svar om LCHF i förra numret av Leva med diabetes, att vården kan rekommendera ”lågkolhydratkost till vuxna”. Av det läser jag att man inte kan rekommendera lågkolhydratkost till barn, vad jag förstår. Varför är det så?

Hälsningar, Elisabeth

 

Porträtt av professor Kerstin Brismar som svarar på frågor om att leva med diabetes. Här om varför vuxna men inte barn kan bli rekommenderade lågkolhydratkost.SVAR: Hej Elisabeth.

Så länge man växer är lågkolhydratkost olämpligt eftersom det innebär att man måste minska insulindosen till låga nivåer, vilket leder till en minskad koncentration av den aktiva tillväxtfaktorn IGF-I, som barn behöver för att växa och utvecklas. Under puberteten då tillväxten ökar snabbt, så har vi normalt en högre koncentration insulin och av den aktiva tillväxtfaktorn IGF-I, vilket vi även strävar efter hos barn med diabetes. För många decennier sedan, innan det fanns snabbinsulin, fick barn med typ 1-diabetes för lite insulin och blev därför oftast kortare än sina kamrater.

Vänliga hälsningar,

Kerstin

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet