Varför säger ingen att det är svårt?

Fråga: Hej dietisten. Jag har typ 2-diabetes och är rätt överviktig. Det har jag varit i stort sett hela mitt vuxna liv. Jag höll mig i någorlunda god form till efter gymnasiet, men därefter har jag stadigt gått upp. Under mina två graviditeter ökade jag ytterligare i vikt.

I samband med min andra graviditet fick jag också klart för mig att jag har diabetes.
Både före och efter det har jag flera gånger än jag kan minnas försökt att gå ned i vikt. Ibland har jag också klarat att gå ned några kilo. Men sen har jag inte kunnat hålla det och gått upp igen. 

Nu är jag 56 år, och jag är fortfarande väldigt överviktig. Jag tänker i stort sett dagligen på min vikt. Tycker inte om vad jag ser i spegeln. Jag har också mycket ont i ryggen, och förstår att det skulle vara bra om jag går ner i vikt. 

Väldigt ofta gör jag olika planer för att gå ned i vikt. Att jag ska sluta äta godis. Sluta dricka vin. Motionera mer. Eller bara äta mindre och bättre. Eller vad det nu kan vara. Men, som sagt, det håller aldrig. Nu tänker jag allt oftare, att det ju aldrig kommer att gå, att gå ned i vikt. Jag klarar det bara inte.

Det är inte mycket till fråga, men vad jag skulle vilja ha sagt är att jag har träffat dietister inom vården. I bland har jag fått kostschema och råd om att motionera mera. Det är nog inget fel med det. Men vad jag har saknat är en förståelse för hur svårt det faktiskt är att gå ned i vikt. Varför pratar man aldrig om det? Jag ser ju på bekanta och andra, att folk håller ju på att försöka gå ned i vikt mest hela tiden, men de allra flesta lyckas ju aldrig. Om man pratade om det skulle det kanske paradoxalt nog vara lättare att gå ned i vikt, tänker jag. 
Hej 
/Fia

Två munkar med glasyr på en tallrik.
Varför pratar så få dietister om hur svårt det är att gå ned i vikt undrar frågeställaren.

Svar: Hej Fia, och tack för din insiktsfulla reflektion! Du skriver att det inte pratas tillräckligt om hur svårt det kan vara att gå ner i vikt. Min erfarenhet är att det pratas om viktproblem ur många olika perspektiv, i många olika forum, men samtidigt att det som minst hjälper människor att faktiskt gå ner i vikt är just detta – att lägga fokus på det som är svårt. Övervikt och fetma är vanliga tillstånd och frustration över hur svårt det kan vara att minska i vikt är något jag tror de flesta dietister möter varje dag. Balansen mellan att förmedla förståelse och samtidigt utmana personen framför sig att tänka på nya sätt är dock svårt, och det låter som att de dietister du träffat kanske hade behövt hjälpa dig att lyfta de framgångsfaktorer som fungerat för just dig innan kostschemat togs fram. De förändringar du tidigare har genomfört med viktnedgång som resultat är ett bra ställe att börja för att återuppta ditt viktarbete, och jag kan bara rekommendera dig att söka dig vidare till någon som du känner dig förstådd av för att få hjälp på vägen. Lycka till!

Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm

Haddy Gibba

Legitimerad dietist på Salem Rehab, Stockholm