Varför skrivs det så lite om medicinen Victoza?

”Det skrivs för lite om denna medicin!”

FRÅGA: Hejsan Jag heter Bosse Thörner och har typ 2-diabetes och har i drygt 10 år tagit dag och nattinsulin och har för cirka åtta månader sedan börjat med en fantastisk medicin,Victoza, och har nu gått ner 10 kilo, slutat med daginsulin och tar ”bara” Metformin. Blodtrycket är nere på normala värden. (Jag äter givetvis blodtrycksmedicin.) Jag tycker det skrivs alldeles för lite om denna medicin. Victoza funkar även på alkohol. Det går ”bara” att dricka två starköl, sen säger kroppen ifrån.

V.H. Bosse Thörner 

Professor Kerstin Brismar svarar på frågor i Leva med diabetes. Här en fråga om varför det skrivs så lite om medicinen VictozaSVAR:

Hej Bosse.
Roligt att du skriver om den fina effekten av Victoza. Den medicinen kom till Sverige som läkemedel vid typ 2-diabetes för många år sedan och då skrev man en hel del om dess positiva effekter på vikt och/eller blodsockret. Jag har förskrivit mina patienter den i mer än 10 år. Den står nu högt upp på Socialstyrelsens lista för rekommenderade läkemedel till patienter med typ 2-diabetes och övervikt. Victoza är en peptid som liknar ett hormon (GLP-1), som vi normalt producerar i tarmen och som utsöndras till blodet när vi äter. Vid typ 2-diabetes har många för lite av detta hormon. Det binds till receptorer, som stimulerar insulinproduktionen bara när blodsockret stiger, stänger av sockerproduktionen från levern och stimulerar mättnadskänslan i hjärnan. Sug efter mer mat minskar. Roligt att det även minskar suget efter öl och alkohol.  Detta har jag även hört från en annan patient. Det kan även påverka mag- och tarmmotoriken, vilket kan ge biverkan som illamående, kräkningar och/eller diarré men dessa besvär brukar hos de flesta gå över inom några veckor. 

En del patienter svarar precis som du jättebra både avseende vikt och blodsocker medan andra framför allt får effekt på blodsockret, eller på vikten. Detta beror säkert på att vi har olika (ärftliga) orsaker till typ 2-diabetes. 

Victoza visar sig också vara bra för att minska risk för hjärtkärl- och njursjukdom och eventuellt även minska storleken på skador i hjärnan vid stroke. Victoza ges som injektion en gång per dag. Nu finns även en variant som kan ges bara en gång i vecka.  Läkemedelsföretaget Novo Nordisk som producerar Victoza arbetar nu med att ta fram en variant som kan tas som tablett. 

Hoppas denna information kan vara till glädje för många med högt blodsocker och övervikt. Ni kan be er doktor om recept för att pröva om det är lika effektivt att sänka blodsockret och minska vikten som det är för Bosse. 

Med vänliga hälsningar

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet