Vart tog leptinet vägen?

FRÅGA: Hej Kerstin. Jag vet att jag för flera år sedan läste om hormonet leptin. Det gjordes försök på möss som visade att blodsockret förbättrades när man behandlade med leptin på samma sätt som om man behandlade med insulin.
Sedan vet jag att man försökte leptinbehandla människor för att de skulle gå ned i vikt.
Jag kommer ihåg att jag tyckte att det lät ganska trösterikt att läsa om möjligheten till leptinbehandling. Men på senare år har jag inte kunnat hitta så många fler artiklar om leptin. Har intresset för leptin svalnat i forskningsvärlden?

SVAR: Hej!
Leptin är ett hormon som bildas i fettvävnaden och som reglerar mättnad, energiförbrukning och fettförbränning. Leptin ökar också lusten att röra sig och använda sina muskler. När leptin är högt känner vi oss mätta och bränner fett. Tyvärr är vi människor, när vi är överviktiga, okänsliga för leptin – så kallat leptinresistenta. Det finns dock människor som föds med för lite leptin och som inte har förmågan att bilda leptin. De blir mycket tjocka redan som barn eftersom de inte kan reglera sitt födointag eller sin förbränning. Till dem ger man leptin med gott resultat. Mycket forskning pågår för att hitta läkemedel som skall öka känsligheten för leptin hos överviktiga personer.
 

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet