Vegetabiliska produkter som innehåller mycket protein?

Fråga Dietisten

Skålar med veganska produkterFRÅGA: Jag har ätit mat som påminner om LCHF-dieten, mycket kött och fett, och i princip inga kolhydrater. Nu vill jag äta mindre kött och animaliska produkter överhuvudtaget. Främst med tanke på miljön och även av djuretiska skäl.

Mycket kortfattat kan man säga att grunden i min mat nu handlar om bönor, och åter bönor. Som jag blötlägger och kokar själv. Och det animaliska fettet har bytts ut mot olika oljor, som olivolja, nötoljor och rapsolja etc. Jag tycker att den nya kosten är ganska bra. Blodsockret stiger ibland lite mer än det gjorde tidigare när jag bara åt kött och fett. Men det håller sig åtminstone acceptabelt.

Det är bäst när jag äter bönorna kalla än varma, förmodligen eftersom de får ett lägre glykemiskt index. Jag skulle gärna hitta fler vegetabiliska produkter som innehåller huvudsakligen protein och mycket litet kolhydrater.

Hälsningar,

Diabetes typ 2

 

Maria Strid, Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, StockholmSVAR: Hej!
Det stämmer att råa livsmedel generellt sett har lägre glykemiskt index än tillagade.

Bönor, ärtor och linser är protein- och fiberrika livsmedel som innehåller liten mängd kolhydrater. Vegetariska alternativ till kött är låga i kolhydratinnehåll och är bra proteinkällor. I en välsorterad mataffär hittar du bland annat: biffar, färs, korv, hamburgare och bitar gjorda på produkter som quorn, tofu, tempeh och oumph. De flesta produkter ligger mellan 2 och 5 gram kolhydrater per 100 gram. Det motsvarar ungefär kolhydratmängden av 0,5-1 dl mjölk eller ¼-½ frukt.
Övriga proteinkällor vid vegetarisk kost är till exempel nötter och frön.

För att få i sig komplett med näring rekommenderar jag att äta ägg och mjölkprodukter vid vegetarisk LCHF-kost. Quorn innehåller dessutom äggvita. Det kan vara väldigt svårt att få i sig tillräckligt med näring vid vegansk LCHF-kost.

Med vänliga Hälsningar,

Maria Strid

Legitimerad dietist på Rehab City, Norrmalm, Stockholm