Vi behöver väl kolhydraterna?

Fråga doktorn

FRÅGA: Hej doktorn! 
Jag har diabetes typ 1 sedan en kort tid tillbaka. Jag har länge intresserat mig för kost och träning. Inom idrottsrörelsen pratar man ofta om, och rekommenderar, tallriksmodellen. Dieter som 5:2 och LCHF brukar man avråda unga idrottare ifrån eftersom de innehåller för lite kolhydrater. 

Från diabeteshåll hör man närmast det omvända. Att man inte ska äta några kolhydrater alls. Men vi diabetiker behöver väl också kolhydrater? Det är ju ändå en byggsten i kroppen. Bukspottkörteln har ju slutat fungera, eller kraftigt minskat produktionen av insulin – men den kommer inte att öka insulinproduktionen om jag minskar mitt intag av kolhydrater.  

Professor Kerstin BrismarSVAR: Hej! Du har helt rätt, vi alla behöver kolhydrater. Men vi behöver bara mycket små mängder snabba kolhydrater – det vill säga de som snabbt bryts ned och blir glukos i blodet; såsom godis, sorbet, kakor, bullar, bröd bakat på vitt mjöl, läsk, jucie utan fruktkött, vitt ris och vit pasta. Dessutom bör vi undvika eller minimera födoämnen med extra tillsatt socker eller extra tillsatt fruktsocker.
Jag rekommenderar alla att äta bär, frukt, grönt, baljväxter, kål av olika slag, och även rotfrukter – men dessa bör då inte kokas sönder till mos utan helst ätas råa eller lätt förvällda. Man ska inte kunna mosa sönder dem med gaffeln. Så länge fibrerna är kvar så skyddar de mot snabb stegring av blodsockret. Det är ingen fördel för vuxna med diabetes typ 1 att äta obehindrat med snabba kolhydrater och därmed ta större mängder insulin för att kompensera intaget av sockerprodukter. Följden blir hos många ökad (för hög) vikt, bukfetma och svängningar i blodsockret med komplikationer som följd. 

Personer med diabetes typ 1 behöver alltid insulin, men dosen anpassas till kosten och aktivitet. Hos vuxna leder minskat intag av snabba kolhydrater till minskat insulinbehov.
Hos barn och ungdomar med diabetes typ 1 styrs insulinbehovet också av hormoner, till exempel tillväxthormon, och man behöver både insulin och allsidig kost för att växa, inklusive kolhydrater. 
Personer med diabetes typ 2 kan bli av med sin diabetes om de tidigt efter diagnosen ändrar sin kost och kraftigt minskar intaget av snabba kolhydrater och börjar motionera. 
Med vänlig hälsning
Kerstin Brismar

Kerstin Brismar

Professor och forskare vid Karolinska institutet, diabetesläkare på Sophiahemmet